hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA: Savaşın gıda fiyatlarına etkisi... Bakan Nebati: Yeterli ayçiçek yağımız var

    SON DAKİKA: Savaşın gıda fiyatlarına etkisi... Bakan Nebati: Yeterli ayçiçek yağımız var
    expand

    Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati ayçiçek yağı spekülasyonları ile ilgili olarak da 'Yeterli ayçiçek yağı stoğumuz var' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde;

    Dünyanın en önemli sorunu Türkiye başta olmak üzere enflasyon. Gelişmiş ülkelerde son 30-40 yılda görünmeyen enflasyon oranlarına ulaşıldı. Bu yükselişin ülkemize de yansıması kaçınılmaz. Son dönemde ise Ukrayna-Rusya arasındaki gerilime bağlı olarak enerjideki artış hızlanmıştır. Bugün Emtia fiyatlarında, gıda fiyatlarında, petrolde her kalemde çok ciddi artışlar söz konusu. Halkımızın refahının korunması açısından değil, sürdürülebilir büyüme kapsamında önceliktir. Enflasyonla mücadele sabırlı olmayı gerektirir. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla tam uyum ve istişare içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Fiyat İstikrar Komitesini aktif şekilde kullanıyoruz. Gıdada KDV'yi yüzde 1'e indirdik. Elektrikte de KDV'yi yüzde 8'e indirdik. Tarımsal üretimi desteklemek için tarım desteklerini artırarak 29 milyar liraya çıkardık. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    20 Aralık öncesinde kur fiyatlarıyla ilgili manipülatif, spekülatif ve hatta ihanete varan davranışları yapanları biliyoruz. Dünkü yağla ilgili kuyruklar, yokmuş gibi hareket eden sevk eden yağ stoğu bitmiştir diye yönlendirenler bu ülkeye sadece ihanet ediyorlar. Stoklarımızdaki ayçiçek yağı Temmuz ayına kadar yetecek şekilde var. Bunun altında kalırsınız. Türkiye bir savaş ülkesi değil, Türkiye bir tarım ülkesi. Böylesi bir ülkede kuyruklar varmış gibi sanal, sonradan üretilmiş fotoğrafları üretenlerle bir iletişimimiz olacak. Petrol fiyatlarının son yılların en yüksek noktasına geldiği, emtia fiyatlarının yükseldiği dönemde, yokluk yoksulluk varmış gibi operasyon çekenlere karşı bizim de Bakanlık olarak operasyon çekeceğimizi herkes bilsin. Zorluklar paylaşılarak yan yana durarak çözülür. Son 20 yıldır bu ülkede hiç kimse fiyat artışları karşısında ezdirilmedi. Küresel bir zorluk. Dünyanın her ferdi bunu yaşıyor. Dünyanın hangi ülkesinde birileri kalkıp ihanet derecesinde piyasayla oynuyor diye sormak lazım. 20 yıldır kimse hayat pahalılığı karşısında ezdirilmedi, bundan sonra da ezdirilmeyecek, bunun için her şeyi yapacağız. Birlikten Bereket isimli projeyi harekete geçireceğiz. Bu ülkenin kadını erkeği hep beraber hareket edeceğiz. Birbirimize çelme takmayacağız. Biz dostu dost biliriz, yaren oluruz. Yeter ki bu ülke için çalışalım, alın teri dökelim. Ne mutlu bize ki bu ülkeye alın teri döküyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    imsenin oyun oynamasına izin vermeyiz. Bunu şu anda gittiğimiz yerler çok iyi biliyor. İzin vermeyiz. Küresel arzdan kaynaklanan problemler var. Timimiz net bir şekilde hareket halinde. Türkiye Ekonomik Modeli dünyaya örnek olacak. Kişi başı gelirimiz artacak. İhracat rekorları kırmaya devam edeceğiz.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow