hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Swap nedir? Merkez Bankası swap anlaşması ne demek, swap türleri nelerdir?

    Swap nedir Merkez Bankası swap anlaşması ne demek, swap türleri nelerdir
    expand

    Kısaca takas sözleşmesi olarak adlandırılabilecek olan swap ile kurumlar faiz, para, emtia, döviz, menkul kıymet gibi ürünlerin değiş tokuşunu gerçekleştirirler. Değiş tokuşun zamanındaki değer önemli olmaksızın sözleşmenin yapıldığı maddedeki tutar geçerli olur. Peki, tam olarak swap nedir, swap anlaşması ne demek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurumlar yaptıkları swap anlaşmaları ile birlikte ilerleyen günlerde yapacakları para veya faiz takasında sözleşmede kullanılan oranı geçerli tutarlar. Örnek olarak euro ve dolar swap anlaşması yapan iki kurum herhangi bir tarihte geçerli olacak tutara bakmaksızın anlaşmada yani sözleşmede geçerli olan paralel kuru kullanırlar.

    SWAP NEDİR, SWAP ANLAŞMASI NE DEMEK?

    Tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek suretiyle yaptıkları takas sözleşmesidir. Faiz Swap'ı ile iki taraf da, daha düşük faizli kredilere erişebilmek için ana para dışında faizi takas ederler.

    Kur Swap'ında taraflar önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli bir döviz tutarını değiştirirler.

    Bir swap işleminde karşılıklı iki döviz cinsi el değiştirebildiği gibi, aynı para cinsinden faiz oranları da değiştirilebilmektedir. Ayrıca hem döviz türlerinin hem de faiz oranlarının karşılıklı el değiştirdiği swap sözleşmeleri vardır.

    Bunların dışında herhangi bir döviz cinsinin faizi ile menkul kıymetin veya emtianın el değiştirdiği swap işlemleri de mevcuttur. İlave olarak taşınan dayanak varlığın her türlü riskinin el değiştirmesine imkan veren swaplar da mevcuttur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Swaplar fx swaplar, faiz oranı swapları (IRS), çapraz döviz swapları (CCS), emtia swapları, pay (hisse senedi) swapları, toplam getiri swapları (TRS), varyans swaplar, kredi temerrüt swapları (CDS) olarak çeşitlenebilirler.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow