hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haberler... SWIFT nedir? Swift yaptırımı ne demek? Rusya SWIFT yasağı başladı mı?

    Haberler... SWIFT nedir Swift yaptırımı ne demek Rusya SWIFT yasağı başladı mı
    expand

    ABD Başkanı Joe Biden G7’nin Rusya’ya yaptırım konusunda anlaşma yaptığını duyurmuş ve Rusya’nın dolar, euro ve yen ile işlem yapamayacağını belirtmişti. Bunun üzerine Biden’e yöneltilen sorulardan biri de swift ile ilgili olmuştu. Peki, swift nedir, swift yaptırımı ne demek? Rusya’ya swift yasağı uygulandı mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya’nın dünya liderlerinin tüm uyarılarına rağmen Ukrayna’ya girmesi üzerine birçok ülke peş peşe yaptırım kararları almıştı. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa yaptırım kararlarıyla ilgili art arda açıklamalarda bulunmuştu. Rusya’nın dolar, euro ve yen yasağını swift yoluyla delebileceği göz önüne alınınca uygulanan yaptırımların pasif konuma düşeceği durumu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine G7 ülkelerinden resmi adım geldi. Peki, nedir bu swift?

    SWİFT NEDİR?

    SWIFT, bankacılık işlemlerinde özellikle uluslararası işlemlerde yabancı para cinsinden elektronik fon transferi için standart sağlayan bir kod sistemi. Bu sistem sayesinde tüm dünyada bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlanıyor. 

    SWİFT YAPTIRIMI NE DEMEK?

    Swift yaptırımı ülkenin uluslararası bankacılık işlemlerinde işlem yapamaması durumuna deniyor. G7 ülkeleri aldıkları kararlar birlikte Rusya'nın swift sisteminden çıkarılacağını duyurmuştu. Bunun üzerine büyük kayıp yaşayan Ruble ile birlikte Rus ekonomisi de geniş çaplı bir darbe almaya başladı.

    Ruble’nin değeri de savaş nedeniyle düşmeye devam ettiği için ekonomik alanda ve ticarette Rus şirketleri zarar görüyor. Rusya'nın swift'ten çıkarılmasıyla birlikte ülkenin bankacılık sistemi de büyük bir kriz ile karşı karşıya kalabilir. Bu yaptırımla birlikte bir nevi Rusya'nın uluslararası ticaretteki adımları kesilmiş olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RUSYA’YA SWİFT YASAĞI UYGULANDI MI?

    TRT HABER'in haberine göre; G7 liderleri ortak bildiri yayımladı. Bildiride Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartıldığı yer alırken Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların etkili uygulanmasını sağlamak üzere hafta içinde bir görev gücü oluşturulacağı bilgisi paylaşıldı.

    Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden kaldırılacağını duyurmuş, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir” açıklamasını yapmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow