hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temmuz ayı enflasyon rakamları endişe verici

    Temmuz ayı enflasyon rakamları endişe verici
    expand

    Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, TUİK'in Temmuz ayı enflasyonu rakamlarına dair düşüncelerini açıkladı. Çandır, enflasyonun endişe verici olduğunu söyledi. Ürünlerinin fiyatlarındaki artış, tüketici tarafından olumsuz olarak etkilediğini söyleyen Çandır, bunun sürekli olmamasını diledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Tarla ürün fiyatlarındaki "ılıman havalar" göstergesinde daha yüksek oranda olmasından dolayı endeşeli durumun hakim olduğunu dile getirerek
    "Mevsimsel ürünlerin fiyatlarında yüzde 40'lar civarındaki artış tüketiciyi olumsuz etkilemekte." ifadesini kullandı.

    Temmuz ayı enflasyon rakamları endişe verici

    Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Geçen ay Tüketici Fiyat Endeksinin bir önceki aya göre yüzde 1,16 arttığını anımsatan Çandır, bu artışın ocak ayından bu yana görülen en yüksek oran olduğunu kaydetti. Çandır, aylık bazda Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'nde de yüzde 0,21 artış olduğunu hatırlatarak, "Bunun ileride tüketicilere yansıyacağı düşünüldüğünde mevcut durum endişe vericidir." değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sürdürebilirlik konusunda netlik olmalı

    Yazın tarla ürünlerinin pazara inmesiyle gıda fiyatlarında düşüş beklentisi oluştuğunu, ancak geçen ay gıda fiyatlarının yüzde 3,15 arttığını belirten Çandır, gıda fiyatlarındaki katılığa dikkati çekti. Çekirdek enflasyonun da önemini koruduğunu ifade eden Çandır, açıklamasında şunları kaydetti: "Aylık yüzde 0,13, yıllık bazda ise yüzde 8,70 oranında artışın gerçekleştiği çekirdek enflasyon, yetkililerin daha fazla ilgisini hak etmekte. Zira üretimin dış ve mevsimsel etkilerden arındırılmış halinin de bir fotoğrafı olan bu endeksteki mevcut katılık yumuşatılmalı ki üretici önünü görebilsin. Bunun için de sürdürülebilirlik şart. Olumsuz herhangi bir gelişme karşısında maliyetlerin ve üretimin dalgalı seyir izlemesi sürdürülebilirliğin önüne geçmektedir. Üreticimize maliyet yönlü destekler verebilirsek, tüketicimizi de mutlu kılabiliriz. Ayrıca geçtiğimiz ay ihracat ve ithalatın düşüşüyle birlikte ortaya çıkan dış ticaret açığındaki gerileme, turizm gelirlerindeki azalmalar, imalat sanayindeki daralma, üreticimize yönelik desteğe eğilmemize işaret ediyor. Aksi halde üretim hızının nispi olarak düşmesiyle birlikte maliyetleri artan üreticimiz için çekirdek enflasyon yerinde kalacaktır." Enflasyonun beklentinin üzerinde çıktığını, bunun maliyetlerin yüksekliğinden kaynaklandığını belirten Çandır, küresel piyasalarda yarı fiyatına inen petrolün Türkiye'de pompa fiyatlarına yansıtılamadığını, bunun dolaylı vergi yükünden kaynaklandığını vurguladı. Dolaylı vergi payının azaltılması yönünde uygulanacak politikaların düşük gelirli tüketicinin cebini rahatlatacağını bildiren Ali Çandır, maliyetlerin azaltılmasının üretimi artıracağını bunun da fiyatlara yansıyacağını kaydetti. Çandır, açıklamasında, "Bu nedenle başta bölgemiz olmak üzere tüm ülkeyi kapsayan politikalarla üretim artışına yönelmeye mecbur olduğumuzu yineliyoruz." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Darbe sonrası oluşan birliktelik ekonomi tarafından olumlu karşılanacak

    Çandır, domates, taze fasulye ve çarliston biberdeki fiyat artışına da dikkat çekti. Çandır, "Tarla ürün fiyatlarının ılıman havalara rağmen nispeten yüksek seviyelere geldiğini endişeyle izliyor ve bunun sürekli olmamasını diliyoruz. Mevsimsel ürünlerin fiyatlarında yüzde 40'lar civarındaki artış tüketiciyi olumsuz etkilemekte." değerlendirmesinde bulundu. Yaşanan darbe girişiminin ardından ulusal bazda ortaya çıkan birlik ve beraberlik görüntüsünün devamını dileyen Çandır, bunun ekonomik aktörleri
    rahatlatacağını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow