hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdü

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye ekonomisine ilişkin 2017 yılı birinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5 büyüdü.Piyasalarda yüzde 3,5 civarında büyüme bekleniyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜİK, bu yılın ocak-mart dönemine ilişkin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini internet sitesinden duyurdu. Buna göre, üretim yöntemiyle GSYH, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, sabit fiyatlarla yüzde 5 artış kaydetti. 

    Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 14,3 yükselerek, 641 milyar 584 milyon lira olarak belirlendi. Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,2, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 5,3, inşaat sektörünün ise yüzde 3,7 artış gösterdi. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,2 yükseldi.

    Beklentiler ne yöndeydi?

    AA Finans'ın "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan 20 ekonomistin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 3,8 olarak açıklanmıştı. Ekonomistler söz konusu döneme dair büyüme beklentilerini en yüksek yüzde 5,2, en düşük yüzde 2 aralığında belirtiliyordu. Ekonomistlerin 2017 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması da yüzde 3,4 oldu. Ekonomistler, yılın tamamına ilişkin en yüksek yüzde 4,1 ve en düşük yüzde 2,6 büyüme beklentisi ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ekonomisi 2016'da yüzde 2,9 büyürken, yılın son çeyreğindeki büyüme yüzde 3,5 olmuştu. Orta Vadeli Program'da ise büyümenin 2017'de yüzde 4,4'ü, 2018 ve 2019'da yüzde 5'i bulması hedeflenmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow