hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 milyon sürücüye prim iadesi ödenecek

    1 milyon sürücüye prim iadesi ödenecek
    expand
    KAYNAKAA

    Yanlış hesaplanan trafik sigortası primlerinin geri ödenmesi için yayımlanan genelgeye göre sigorta şirketleri, 1 Ağustos'tan itibaren yaklaşık 1 milyon sürücüye fazladan alınan primlerin iadesini yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ortalama yüzde 130 oranında artan zorunlu trafik sigortası primlerinin yoğun şikayetlere neden olduğunu, sürücülerin birçoğunun hiç hasar yapmamasına rağmen primlerdeki aşırı artıştan yakındığını belirtti.

    Sigorta şirketlerinin poliçe düzenlemesinden kaynaklanan haksızlıkların birçok kişi tarafından dile getirildiğini aktaran Çağatay, "Hasar veya hasarsızlık durumlarının 18 Haziran 2014 tarihinden itibaren sisteme girilmiş olmasına rağmen, sigorta şirketlerinin hasarsızlık indirimine hak kazanmış sürücülere ilk kez trafiğe çıkıyormuş gibi poliçe düzenlemesi sıkıntı yaratmaktaydı. Trafik sigortalarında yapılan haksızlık, Hazine Müsteşarlığından dönmüştür. Verilmesi gereken hasarsızlık indiriminin poliçeye yansıtılmadığı tespit edilmiş ve bir genelgeyle yaklaşık bir milyon trafik sigortası poliçesinde hasarsızlık indiriminin hesaplanarak sigortalılara iadesinin yolu açılmıştır" dedi.
    Darbe girişiminde aracınız zarar gördüyse...
    "Ödemeler 1 Ağustos'ta başlayacak"

    Taner Çağatay, söz konusu indirim tutarının, trafik poliçelerinde prim artışına dair bir iade değil, hasarsızlık uygulaması yapılması gerekirken yapılmayan poliçeleri kapsadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

    "18 Haziran 2014 ile 30 Eylül 2015 tarihlerinde tanzim edilmiş gerçek kişi sigortalının geçmiş araç sahipliğinden doğan hasarsızlık indirim oranı, yeni poliçeler yapılırken uygulanmamıştır.

    Örneğin, aracınızı sattınız, 2 veya 3 yıl sonra yeni araç aldınız, eski aracınıza da ait yüzde 10 veya 15-20 hasarsızlık indirimi mevcut olduğu halde hasarsızlık indirimi uygulanmadan ilk kez sigorta yaptıran yeni araç sahibi gibi poliçe yapılmıştır. Bu konuda aracı kurumların daha hassas olması ve yeterli araştırmayı yapması gerekiyor."

    Çağatay, söz konusu hatalı poliçelerin "Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi" tarafından tespit edilip, sigorta şirketlerine bildirildiğini belirterek, 1 Ağustos'ta poliçelerde zeyil yapılarak, iade tutarlarının direk sigortalıların banka hesap numaralarına veya kredi kartlarına iade edileceği bilgisini verdi.

    Prim iadeleri 1 milyon sürücüyü etkileyecek

    Bu iadenin takriben 1 milyon sürücüyü etkileyeceğini, ortalama 100 lira tahmin edilen, fakat hasarsızlık oranına göre değişecek olan meblağın sigortalıya iade edileceğini anlatan Çağatay, araç sahiplerinin sigorta primlerini yakından takip etmesi gereken bir döneme girdiklerini söyledi.

    Çağatay, "Özellikle 18 Haziran 2014 ile 30 Eylül 2015 tarihlerinde yeni araç alıp sigorta ettirenlere, hasarsızlık indiriminden yararlanıp yararlanmadıklarını kontrol etmelerini tavsiye ederiz" diye konuştu.

    Bu işlemin otomatik olarak sigorta şirketlerince yapılacağını, o nedenle sigortalılara ağustos ayı sonuna kadar beklemelerini tavsiye eden Taner Çağatay, şöyle dedi:

    "Ayrıca, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin 'www.sbm.org.tr' sitesine girerek iade tutarlarını 31 Temmuz'dan sonra kendileri de görebilirler. Madalyonun öteki yüzünde ise bundan yararlananların da olduğu görülmektedir. Çünkü yüksek hasarlı bazı sürücüler de normal 4'üncü kademeden sigorta primi ödemiş, yüksek miktarda prim tahakkukuyla karşılaşmamışlardır.

    18 Haziran 2014 tarihinde uygulamaya konulan yeni sistemle her şey düzen altına alınmış ve sürücülerin son 10 yıllık hasar geçmişi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nde kayıt altına alınmıştır. Bundan sonra böyle bir sıkıntı yaşanmayacaktır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow