hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2016'da çalışan başına en yüksek kâr Akbank'ın

    2016da çalışan başına en yüksek kâr Akbankın
    expand
    KAYNAKAA

    Akbank, yaklaşık 327 bin lira ile 2016 yılında çalışan başına en yüksek kar eden banka oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verileri baz alarak Türkiye'de aktif toplamı en yüksek olan ilk 10 bankanın konsolide olmayan mali tablolarına göre çalışan başına düşen net kar tutarlarını hesaplandı. Buna göre aktif büyüklükte yaklaşık 271 milyar 16 milyon lira ile Türkiye 4'üncüsü olan Akbank, 2016 yılında kişi başına 327 bin lira net kar elde etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplam istihdam sayısı 2016 sonu itibariyle 13 bin 843 kişi olan banka aynı dönemde 4 milyar 528 milyon lira net kar açıkladı. Bu verilere göre Akbank, 2016'da en büyük 10 banka arasında çalışan başına kar rekorunun sahibi oldu.

    Çalışan başına düşen ortalama net kar 193 bin lira

    Çalışan başına düşen kar rakamında zirvenin sahibi olan Akbank'ın hemen ardından 357 milyar 761 milyon liralık aktif toplamı ile Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat geldi. Ziraat Bankası'nda 2016 yılında çalışan başına net kar tutarı 263 bin lira olarak hesaplanırken, bankanın geçen yıl sonunda çalışan sayısı 25 bin 15 kişi olarak kaydedildi. Banka aynı dönemde 6 milyar 576 milyon liralık net kar açıklayarak, kar şampiyonu olmuştu. Listede Ziraat Bankası'nın hemen ardından gelen Garanti Bankası 3'üncü sırada yer aldı.

    Özel sektörün aktif toplam açısından en büyük ikinci bankası konumundaki Garanti Bankası'nda çalışan başına net kar yaklaşık 258 bin lira olarak hesaplandı. Garanti'nin aktif toplamı 284 milyar 155 milyon lira, çalışan sayısı 19 bin 689 kişi, açıkladığı net kar tutarı ise 5 milyar 70 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Bu anlamda dördüncü sırada yer alan İş Bankası'nda çalışan başına kar rakamı 190 bin lira olurken, beşinci sıradaki VakıfBank'ta 173 bin lira olarak kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    311 milyar 625 milyon liralık aktif toplamı ile aktif toplamda Türkiye'nin en büyük ikinci bankası olan İş Bankası, 4 milyar 701 milyon lira net kar açıklamış, çalışan sayısı da 24 bin 756 olmuştu. VakıfBank'ın aktif toplamı 212 milyar 539 milyon lira, net karı 2 milyar 703 milyon lira, çalışan sayısı da 15 bin 615 olarak kayıtlara geçmişti.

    Aktif toplam açısından ilk on içerisindeki bankalar değerlendirildiğinde çalışan başına en az karı olan banka 97 bin lira ile QNB Finansbank oldu. Bu bankayı 98 bin liralık çalışan başına net kar ile TEB, 109 bin lira ile Denizbank, 151 bin lira Halkbank, 160 bin lira ile de Yapı Kredi takip etti. 10 bankanın aktif toplamı 2,2 trilyon lirayı geçerken, bu bankaların açıkladıkları net kar tutarı 32 milyar 625 milyon lira, çalışan sayıları 169 bin 269, çalışan başına düşen ortalama kar da 193 bin lira olarak gerçekleşti.

    "Çalışan başına karlılığın yüksek olması, bir nevi bu yatırımların geri dönüşü"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bankacılık sektörünün 2016 yılını 38 milyar liralık net kar ile kapattığını, bir önceki yıl bu rakamın 26 milyar lira olarak gerçekleştiğini anımsattı. Bu rakamların sektörün son 1 yılda karını önemli ölçüde artırmayı başardığını gösterdiğine işaret eden Tuna, "Geçtiğimiz yıl karlılık konusunda sektörün zorlanacağı bir yıl olacağı tahmin edilirken bankalar karlılıklarını artırmayı başardılar." dedi.

    Tuna, çalışan başına yüksek karlılıkta ilk sırayı alan bankaların özellikle müşteriye özel çözüm geliştiren bankalar olduğunu, Türkiye'deki bankaların 2000'li yılların başından itibaren teknoloji ve inovasyona büyük yatırım yaptığını dile getirdi. Sektörde çalışan başına karlılığın yüksek olmasının bir nevi bu yatırımların geri dönüşü olduğunun söylenebileceğini vurgulayan Tuna, sözlerine şöyle devam etti:

    "Bireysel bankacılık ve KOBİ'lere yönelik geliştirilen ürünler katma değeri yüksek ürünlerdir. Birçok banka bu alanlarda yaptıklarının geri dönüşü almaya başladı. Çalışan başına karlılığı etkileyen diğer bir önemli etken, sektör uzun yıllar uygun ölçekte şube büyüklüğü ile çalışan sayısı arasındaki optimum noktayı bulmakta zorlanıyordu. Birçok banka artık farklı bölgelere standart şube büyüklüğü yerine ihtiyaç analizleri yaparak şube standartlarını buna göre oluşturmaya başladı. Bu durum maliyetleri daha iyi yönetmeye imkan verirken aynı zamanda verimliliği de ön plana çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yılın da küresel bankacılık açısından zor bir yıl olması bekleniyor. Türk bankacılık sektörü açısından bu yıl karlılığın artacağı bir yıl olmasını bekliyoruz. Türkiye'ye giren yeni oyuncuların rekabete katkısının devam edeceği görülüyor. Bankalar geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da özellikle bireysel bankacılık alanında daha fazla büyüyebileceği ürünler sunmaya hazırlanıyor. Halen bireysel bankacılıkta büyüme potansiyeli oldukça yüksek."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow