hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de enflasyon geriledi

    ABDde enflasyon geriledi
    expand

    ABD'de mart ayında tüketici fiyatları endeksi(TÜFE) düşüş kaybetti. ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0,3 azaldı. Analistler enflasyonun aynı kalacağını düşünüyorlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici fiyatları yıllık yüzde 2,4 arttı. Beklenti yüzde 2,7 artış olacağı yönündeydi. Gıda ve enerji hariç TÜFE aylık yüzde 0,1 düşerken, yıllık yüzde 2,0 arttı. Analistlerin beklentisi sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 2,3 artış olacağı şeklindeydi. Enerji fiyatları aylık yüzde 3,2 azaldı, yıllık yüzde 10,9 yükseldi. Gıda fiyatlarında ise aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 0,5 artış yaşandı.Ortalama haftalık kazançlar yüzde 0,5 artış gösterdi.

    ABD TÜFE ve perakende satışlar: Veri seti USD açısından negatif...

    Kapital FX Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD'de açıklanan enflasyon rakamlarını yorumladı. İşte Erkan'ın değerlendirmeleri; 

    ABD'de Mart ayında TÜFE bir önceki aya göre değişim beklenmezken %0,3 geriledi. Yıllık TÜFE ise %2,6 olan beklentinin altında %2,4 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE Mart ayında %0,2 artış beklentisine karşın %0,1 gerilerken, yıllık bazda ise %2,3 beklenen artış %2 oldu. Beklentilerden düşük gelen veri ile beraber aynı dün açıklanan ÜFE’deki gibi maliyet baskılarının tüketici fiyatları üzerinde de etkili olduğunu görmekteyiz. Özellikle emtia fiyatlarının etkisi ile beraber enerji grubunda yaşanan %3,2’lik gerileme, manşet enflasyonun da öneki aya göre gerilemesine neden oldu. Gıda fiyatlarında ise stabil seyir devam etmekte, artış ivmesi önceki aya göre 0,1 puan daha artmıştır.

    ABDde enflasyon gerilediAyrıca ortalama haftalık reel ücretlerde önceki senenin aynı dönemine göre değişim yok, ancak Şubat ayındaki değişim -%0,6 olarak olumsuz yöne reviz edildi. Elimizdeki ücret kalemi ISM olsun, NFP olsun, CPI olsun, PCE olsun beklenen istikrarı sağlayamamış görünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABDde enflasyon geriledi

    Mart ayında perakende satışlar bir önceki aya göre %0,2 gerileme beklentisine paralel gerçekleşirken, oto hariç perakende satışlar %0,1 artış beklenirken değişim göstermedi. GDP’ye direkt olan giren veri olan kontrol grubunda %0,5’lik bir artış var kli; beklenti %0,3 artış olması yönündeydi. Veri setinin tek pozitif ayrıntısı, ancak önceki ayın verisine yapılan negatif yönde revizyon da bunu absorbe ediyor. Elektrik/elektronik eşyada %2,6’lık, giyimde %1’lik artış görülürken, önemli bir kalem olan online alışverişlerde de %0,6’lk bir artış görülmekte. İnşaat grubundaki %1,5’lik daralma, otomobil ve yedek parçada görülen %1,2’lik daralma da veriyi zayıflatan ayrıntılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABDde enflasyon geriledi

    Veri seti genel olarak USD negatif... Fed’in faiz artışlarını seriye bağlaması da gitgide zorlaşıyor. Özellikle Trump’ın ekonomik reformlardan çok dış siyasete (Kuzey Kore, Suriye, Afganistan) yöneldiği ve vergi indirimini açıklamasının da Temmuz’a kalacağı bir ortamda (Yellen’i ve düşük faiz politikasını beğendiğini belirten konuşmasını da sayalım) Haziran çok zor bir ihtimal olarak değerlendirilecektir. Çok sert bir piyasa yansıması yok, muhtemelen Paskalya tatilinden dolayı. Daha çok geniş resim açısından değerlendirmek lazım. Gelişen ülkeler ise biraz bu veriden moral bulacaklardır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow