hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin ek vergisine Türkiye'den misilleme geldi

    ABDnin ek vergisine Türkiyeden misilleme geldi
    expand

    ABD'nin çelik ve alüminyum kısıtlamalarına Türkiye'de ek vergi silahını çekti. Resmi gazetede yayımlanan kararla viskiye uygulanacak ek vergi yüzde 70, otomobillere yönelik ek vergi de yüzde 60 olacak. 22 ürün 21 Haziran'dan itibaren zamlı olarak ithal edilmeye başlandı. Buna göre 1 litre ABD viskisinin fiyatı 142 lira artacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, ABD’nin çelik ve alüminyum kısıtlamalarına karşı ek vergi silahını çekti ve misillemeyi başlattı. Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) sunulan tarifede viskiye yüzde 40 ek vergi uygulanacağı belirtilmişken dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararla bu oran yüzde 70’e çıktı. Otomobillere yönelik ek vergi ise yüzde 35’ten 60’a yükseltildi. 21 Haziran’dan itibaren 22 ürün zamlı olarak ithal edilmeye başlandı.

    Hürriyet gazetesinden Emre Özpeynirci'nin haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına yönelik kısıtlamalarla tüm dünyada ticaret savaşlarını başlatırken, Türkiye de dahil bir çok ülke ve bölgeden sırayla misilleme hamleleri geldi.

    Çin, Kanada ve Meksika’dan sonra geçen hafta Avrupa Birliği (AB) de ABD’ye karşı tedbirlerini devreye soktu. Türkiye ise ABD’nin 8 Mart’tan itibaren ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulamasına yönelik 22 Mayıs’ta önce Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) yazı gönderdi ve aksi bir durum olmaması halinde 21 Haziran’dan itibaren 22 ABD menşeeli üründe tedbir kararlarını başlatacağını bildirdi.

    YKS'ye girecek adaylara 7 altın öneri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD geri adım atmayınca...

    Yapılan açıklamada terbir kararlarının ABD’ye yapılan çelik ve alüminyum ihracatından kaybedilen 266.5 milyon dolara eşit olacağı belirtildi. ABD cephesinden geri adım atılmayınca, 21 Haziran’da tedbir uygulaması başlatıldı. Ancak cuma gününden itibaren gümrüklerde ek vergi yerine yüksek teminatlar alınınca, oranların değiştiği bazı ürünlerde ek verginin arttığı belli oldu.

    Bakanlar Kurulu’nun, ‘ABD Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Kararı’ dün Resmi Gazete’de yayımlanınca yeni oranlar belli oldu.  Buna göre özellikle içki ve otomobillere yönelik ek vergilerde ciddi artış yapıldığı anlaşıldı. Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) bildirilen tarifede içki yani ünlü Amerikan viskilerine ek yüzde 40 vergi konurken, Resmi Gazete’de bu oranın yüzde 70’e çıkarıldığı, otomobillerin ek vergisinin ise yüzde 35’ten 60’a çıkarıldığı anlaşıldı. 22 üründen 5’inin ek vergisi artırılırken, buna karşılık 6 üründe ise indirim yapılmış. Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı tahsil edilecek ve genel bütçeye irat kaydedilecek. Karar 21 Haziran’dan itibaren geçerli olacak. 

    Kayıp Leyla için esrarengiz ihbar

    ABD'de 254 bin, Türkiye'de 1.1 milyon lira

    Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte ABD’de fiyatı 55 bin dolar (254 bin TL) olan Mustang’in Türkiye’de başlangıç fiyatı 420 bin TL zamlanarak 1 milyon 120 bin TL olacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, 2017 yılında ABD’ye 1 milyar 42 milyon dolarlık çelik, 60 milyon dolarlık alüminyum ihraç ederken, ek gümrük vergileriyle (çelik yüzde 25, alüminyum yüzde 10) birlikte buradaki kaybın 266.5 milyon dolar olacağı hesaplandı. Türkiye, söz konusu önlemlere karşılık ithalatı yaklaşık 1.8 milyar dolar seviyesinde bulunan ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, pirinç, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petrokimya ürünlerinde aynı şekilde 266.5 milyon dolar vergi yükü oluşturacak karşı tedbir uygulayacak.  Hatta yeni oranlarla bu tutarın 300 milyon doları bulacağı belirtiliyor.

    Alman markalarını da kapsıyor

    Türkiye, 2017 yılında ABD’den 87 milyon dolarlık araç ithal ederken, 21 Haziran’dan itibaren bu araçlara yüzde 60 ek gümrük vergisi ekledi. Türkiye, bu ek vergiyle ABD’den yapılan motorlu araç ithalatından 52 milyon dolar ek gelir bekliyor. Kuşkusuz Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği otomobiller sadece Amerikan markaları kapsamıyor, BMW, Mercedes gibi lüks Alman markaları da bu misillemeden ciddi oranda etkilenecek. Bugün BMW,  Amerika’da X3, X4, X5 ve X6  isimli SUV modellerini üretip Türkiye dahil tüm dünyaya satarken, Mercedes ise GLE ve GLS isimli yine SUV modellerini üretip ABD’den dünyaya satıyor.  Bu ek vergiyle birlikte Türkiye’de satılan ve zaten ÖTV ve KDV nedeniyle fiyatları pahalı olan bu otomobillere yüzde 60 ek vergi daha eklenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 ay zamsız satılacak

    Misillemeden etkilenecek Amerikan markaları ise Jeep ve Ford olacak. Jeep’in Grand Cherokee, Cherokee ve Wrangler modelleri ABD’den gelirken, Ford’un ise Türkiye’ye sadece Mustang modeli ABD’den ithal ediliyor.  BMW ve Jeep ek vergi misillemesine karşı ABD’den ithalatı 21 Haziran öncesinde tamamlayarak 2-3 aylık stoka ulaştı. Yani aksi bir karar çıkmadığı takdirde, BMW’nin X3 ve X5, Jeep’in ise Grand Cherokee ve Wrangler modelleri önümüzdeki 3 ay boyunca ek vergi zammı görmeden satılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 litre viskinin fiyatı 142 lira artacak 

    Türkiye'nin başlattığı misillemeyle birlikte ünlü Amerikan viskilerinin fiyatları yüzde 70 zamlaracak. Türkiye’de litresi 204 TL olan ünlü bir viskinin fiyatı 346 TL’ye çıkarken, bir diğerinin fiyatı ise 158 TL’den 270 TL’ye yükselecek. Aynı şekilde ABD’den ithal edilen badem ve ceviz fiyatları da yüzde 25 zamlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow