hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Artık perakendenin temelinde dijital dönüşüm var

    Artık perakendenin temelinde dijital dönüşüm var
    expand

    Son yıllarda etkisini hızla artıran teknolojik gelişmelerle birlikte iş dünyasındaki dönüşüm sıkça gündeme geliyor. Tüketicinin satın alma davranışlarını kökten etkilemeye başlayan bu değişimler, perakende sektöründeki dijital dönüşüm ihtiyacının da itici gücünü oluşturuyor. MY Executive'in sektör profesyonelleriyle yaptığı Dijital Dönüşüm Anketi perakende sektörünün öncü isimlerinin bu konudaki görüşlerini ortaya koyuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MY Executive önderliğinde gerçekleştirilen ve yazılı bir kaynak haline getirilen Dijital Dönüşüm Anketi, iş dünyasında dijital dönüşüm konusuna ışık tutan sektördeki profesyonel isimlerin katıldığı öncü bir çalışma niteliği taşıyor.

    MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, araştırmada dijital dönüşümün şirketlere en çok rekabet avantajı sağladığını düşünenlerin yüzde 81 ve müşteri bağlılığı yarattığını düşünenlerin de yüzde 72 olduğunu vurguluyor.

    Şirketlerin yarısından fazlasında dijital dönüşümle ilgili bir şeyler yapıldığını belirten Müge Yalçın, perakende sektöründe dijital dönüşümün gerisinde kalanların uzun ömürlü varlığını sürdüremeyeceğini dile getiriyor.

    Dijitalleşme en çok perakendeyi etkiliyor

    Müge Yalçın; "Perakende, dijitalleşmenin en yaygın olduğu sektörlerden biri. Sektörün küresel oyuncuları dijital dönüşümü ilk olarak gerçekleştirerek diğer şirketlere örnek olmalı. Teknolojinin gerisinde kalmamak için tüm şirketler dijital dönüşüme geçmeli. Müşteri deneyiminin hızla önem kazandığı teknoloji devrinde, perakende sektöründe hizmet veren şirketlerin müşterilere ulaşmak için bu alandaki fırsatları iyi değerlendirmeleri büyük önem taşıyor" şeklinde konuşuyor.  

    Fiyat rekabeti şeffaf hale geldi

    Teknoloji perakendesi alanında global bir kurum olan Media Markt Türkiye'nin CEO'su Yenal Gökyıldırım, dijital dönüşümün fiyat rekabetini şeffaf hale getirdiği için de önemli olduğunu düşünenlerden.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle elektronik perakendede dijital dönüşümün yarattığı en büyük farkın bu olduğunun altını çiziyor.

    Gökyıldırım, erişilebilirliğin teknoloji perakendesinde her şey demek olduğunu belirtiyor. Toplam perakende sektöründe yüzde 1 olan online satış payının yüzde 4-5'lere doğru tırmanacağını ve bu oranın elektronik perakendesinde yüzde 10'a yaklaşacağını öngörüyor.

    Dijital dönüşüm evrime yol açtı

    Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise dijital dönüşümün kurum stratejilerini oluştururken bir evrime yol açtığını ve bu evrimin tüm dünyada iş yapış modellerinde aynı paralelde çeşitli değişimlerin yaşanmasına neden olduğunu dile getiriyor.

    Dijital dönüşümün iş hayatına yeni katılan kuşaklar için de önemli olduğunu vurgulayan Özilhan,"Y ve Z kuşaklarıyla doğru iletişimi kurabilmek için hayatlarının merkezinde olan teknolojik ve dijital uygulamaları, çalışacakları ortamda da bulundurmalıyız. Bu doğrultuda yeni kavramları ve karar alma seviyesindeki yeni pozisyonları benimsemeli, bu pozisyonların tanımını doğru yapmalı ve bu kişilerin işbirliği içinde çalışacağı arkadaşlarını belirleyerek dönüşüm sürecini sonuca ulaştırmak için organizasyon yapımızı düzenlemeliyiz" diyor.

    Mağazaların fonksiyonu değişecek

    Perakende sektörünün önemli isimlerinden Mehmet Tevfik Nane, dijitalleşmenin mağazacılıkta yeni bir dönem yaratacağını belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nane, "Mağazalar yakın gelecekte daha çok alışveriş deneyimini tamamlayan ve dağıtım rolü üstlenen bir role sahip olacak. Gelecekte müşteriler mağazalara ürünleri ve ürün çeşitlerini yakından görmek için gidecek ve mağazadaki alışveriş pencerelerinden alışveriş yapacak. Bugünkü haliyle yüksek stok yükü ve yüksek hizmet kalitesi gerektiren perakende modellerinin değişeceğini öngörüyoruz. Günümüzde kullanılan doğru teknolojiler ve yalın iş modelleri şirketleri başarıya götürüyor. Hayatı ve dolayısıyla işlerimizi kompleks hale getirmek müşteriye bir değer yaratmıyorsa bundan vazgeçiyoruz ve yalınlaşıyoruz. Bu anlayışı benimseyen şirketler, öncelikli olarak her türlü operasyon sürecinden tasarruf edecektir. Harcama maliyetlerinin düşmesi, müşteri memnuniyetini artıracak ve dolayısıyla da kârlılığı ve şirket içi verimliliği de beraberinde getirecektir" diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow