hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret yine yoksulluk sınırının altında!

    Asgari ücret yine yoksulluk sınırının altında
    expand
    KAYNAKAA

    1 Ocak 2016 tarihi itibariyle asgari ücret net 1,300 TL'ye yükseltildi. Ancak Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, asgari ücret bu artışa rağmen 2 bin 231 lira 13 kuruş olan yoksulluk sınırının altında kalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezince her ay, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan verilere göre yapıldığı belirtilen "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın 2016 Ocak ayı sonuçları açıklandı.

    Buna göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 231 lira 13 kuruş olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 4,13 oranında artarak, 4 bin 546 lira 26 kuruş olarak tespit edildi.

    Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 3,27 oranında yükseldi ve bin 716 lira 39 kuruş oldu.

    Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı bin 760 lira 44 kuruş olarak belirlenirken, sağlıklı biçimde beslenebilmesi için gerekli harcama tutarı ise günlük 35 lira 93 kuruş olarak tespit edildi.
    Japon borsası sert düştü
    Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 77 lira 75 kuruş olarak hesaplandı.

    Araştırmaya göre, ocak ayı itibarıyla ortalama 2 bin 573 lira 32 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41,88'ini, kira gideri ise yüzde 26,53'ünü oluşturdu.

    Açıklamada bir memurun, ortalama maaşının yüzde 68,41'ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldığı öne sürüldü. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için ocak maaşından geriye 812 lira 91 kuruş kaldığı ifade edildi.
    Asgari ücret belli oldu
    Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Ocak 2016'da harcama kalemlerine 180 lira, ortalama maaşlara 166 lira zam yapıldığını belirtti.

    Koncuk, "2015 yılının Ağustos ayında memur ve emeklinin 2 yıl boyunca ne şartlarda yaşayacağı hiç düşünülmeden sorumsuzca bir toplu sözleşme imzalanmıştır. Altı ay için verilen zam daha ilk ayda eriyip gitmişken, memur ve emeklinin önümüzdeki 5 ayda nasıl hayatta kalacağı büyük bir muammadır" görüşünü savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow