hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrasya Tüneli 8 ay önce açılacak

    Avrasya Tüneli 8 ay önce açılacak
    expand

    Karayolu tüp geçiş projesi Avrasya Tüneli'nin 2017'nin ikinci yarısında bitmesi planlanıyordu. Ancak Bakan Binali Yıldırım, projenin planlanandan 8 ay önce, yani bu yıl sonunda hizmete gireceğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet'te yer alan habere göre, "Marmaray'ın kardeşi" olarak başlatılan Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinde sona geliniyor.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2017'nin ikinci yarısında bitirilmesi planlanan Avrasya Tüneli'nin bu yılın sonunda hizmete gireceğini belirterek, "Projeyi belirlenen zamandan 8 ay önce, 47 ay gibi kısa bir sürede tamamlamış olacağız" dedi.

    İki kısım kaldı

    Toplam uzunluğu 14,6 kilometre olan projenin 3 ana bölümden oluştuğunu ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:
    Coşkun Ulusoy 30 bin çalışanına böyle veda etti
    "Avrasya Tüneli projesinin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişini 2015 yılının Ağustos ayında tamamlamıştık, ancak Avrupa ile Asya yakalarında yol ve kavşak düzenlemeleri olmak üzere iki önemli kısım daha var. Yani bağlantı yolları.

    Avrupa yakasında 5,4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme'ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak, yaklaşık 1,5 kilometrelik kısım da yer kotunun altına alınacak. Asya yakasında ise D-100 karayolunun 3 bin 800 metrelik bölümünde Göztepe'ye kadar yol ve kavşak düzenlemesi yapılarak, mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak."

    Avrasya Tüneli 8 ay önce açılacak

    Dünyada ilk 10'da

    Avrasya Tüneli'nin "en"lerin projesi olduğunu ifade eden Yıldırım, kullanılan tünel açma makinesinin, kesici kafa gücüyle dünyada birinci, 12 barlık tasarım basıncıyla ikinci, 13,7 metre kazı çapıyla da dünyada ilk on içinde yer aldığını anlattı.

    Köprü trafiği tarihe karışacak

    Binali Yıldırım, projenin toplam yatırım tutarının 1 milyar 245 milyon doların üzerinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

    "Avrasya Tüneli tamamlandığında ise iki kıta arasında 4 karayolu geçişimiz olacak, İstanbul trafiği nefes alacak. İstanbul'un köprü trafiği eziyeti tarihe karışacak."

    Avrasya Tüneli 8 ay önce açılacak

    Kazlıçeşme-Göztepe arası 15 dakika

    Avrasya Tüneli'nin hizmete alınması sonrasında günde ortalama 100 bin araç tarafından kullanılacağını dile getiren Yıldırım, "Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak ve trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow