hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aziz Nesin'in bilinmeyen yönleri bu sergide

    Aziz Nesinin bilinmeyen yönleri bu sergide
    expand

    Yazar Aziz Nesin'in yazılı ve görsel arşivi, doğumunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında "Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin" sergisiyle izlenime sunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tophane'deki Depo İstanbul'da açılan sergide AA muhabirine açıklamada bulunan Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin, sergiden çok etkilendiğini belirterek, "Bebekliğim, çocukluğum, ilk gençliğim, ergenliğim, evliliğim yani bütün hayatım burada" dedi.

    Babasını çok sevdiğini ve onunla çok iyi anlaştıklarını aktaran Nesin, şunları kaydetti:

    "O gittiğinde bir arkadaşımı kaybettim. 20 yıl oldu ve hala alışmış değilim ölümüne. Başıma ilginç bir şey geldiğinde hala 'Akşama babamla bunu konuşayım' derim. Alışılmıyor. Benden sonra onu o kadar çok seven kalmayacak galiba geride.

    Pegasus da dolara geçiyor

    Geride kitapları kaldı. Nesin Vakfı kaldı. Onları yaşatmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince. Bir miktar da başarılı olduk zannediyorum. Yoksa o sevgiler, kahkahalar hepsi kayboluyor. Geriye kalması gerekenler yani insanlığa ait olan şeyler kalıyor. O da kitapları ve Nesin Vakfı'dır."

    Serginin küratörü Işın Önol da serginin yaklaşık 1,5 yıl içinde tamamlandığını dile getirerek, 1999'dan beri gönüllü çalıştığı vakfın kendisi için aile gibi olduğunu vurguladı.

    Önol, Aziz Nesin'in doğumunun 100. yılının vakıf için önemine dikkati çekerek, "Sergiyi iki kat olarak kurguladık. Birinci katta Aziz Nesin'in yaşantısına konsantre olduk. İkinci katı ise öldükten sonra yaşayan Aziz Nesin'e ayırdık" dedi.

    Sergide sayılamayacak kadar çok obje ve eser bulunduğunu kaydeden Önol, şöyle devam etti:

    "Aziz Nesin, yüzlerce kitap, yüzlerce dergi, inanılmaz büyük bir koleksiyon ürettiği için burada çok fazla şey var. Örneğin sergide, yabancı dile çevrilmiş kitaplarından küçük bir seçki ile bazı kitaplarının ilk baskıları yer alıyor.

    Vakfın her şeyi o kadar kolay değil. Vakfın zorlukları da var. Bunu sembolize etmek üzere, 2009'da sel felaketinden etkilenen piyanoyu da buraya getirdik. Sergide ayrıca yaklaşık 8 belgesel yayınlanıyor. Bunlar 1970'lerden bugüne yapılmış Aziz Nesin belgesellerini toparlıyor. Onun biriktirdiği gazete kupürleri de yine bu sergide yer alıyor."

    Mizah, kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok yapıtı bulunan Nesin'in çalışma masası, el yazısıyla tuttuğu notlar ile Nesin Vakfı'nın çamurlu ve kırık dökük piyanosu, serginin dikkati çeken objelerini oluşturuyor.

    Sergi, 16 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow