hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Babacan: "Çin ile ilgilenen birkaç Türk bankası var"

    Babacan: Çin ile ilgilenen birkaç Türk bankası var
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ICBC'nın Türkiye'deki yatırımının önemli olduğunu belirterek, "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç banka olduğunu biliyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Babacan, Industrial and Commercial Bank of China Limited'in (ICBC), Tekstil Bankası AŞ'nin çoğunluk hisselerini bünyesine dahil ederek Türkiye'ye gelişi dolayısıyla gerçekleştirilen kutlama törenine katıldı.

    Törenin kapanış konuşmasını yapan Babacan, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin son 10 yılda aldığı yeni şeklin kendilerini çok memnun ettiğini ifade ederek, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi noktaya geldiğini, yakın bir diyaloğun söz konusu olduğunu söyledi.

    Tekstilbank'ın ICBC'ye devri tamamlandı

    "Türkiye'deki bu yatırım çok önemli"

    Türkiye ile Çin arasında finans konusunda ciddi bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:

    "Biz hep Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e ve Çin Başbakanı Li Keqiang'e şunu söyledik, 'Bizim ticaret açığımız var, bu açığı Türkiye'den Çin'e daha fazla mal satarak kapatmamız zor ama en azından Çin'den Türkiye'ye olacak finansman hareketleriyle döviz dengesini sağlamak için özel gayret gösterelim.' Bunun için de her iki tarafta güzel bir gayret var.

    Bugünkü tören, bunun güzel bir örneği. ICBC Çin'in en önemli bankalarından biri. Türkiye'deki bu yatırım çok çok önemli. Özellikle özel sektörün yatırımları açısından, kamunun altyapı yatırımlarının kamu-özel ortaklığı yoluyla finansmanı açısından Türkiye'de çok önemli bir imkan var."

    Ali Babacan ICBC'nin Türkiye'deki faaliyetlerinin, Türk özel sektörüne artılar getirmesi temennisinde bulunarak, şunları anlattı:

    "Bugün gerçekleştirdiğimiz bu tören, aslında bir önceki Başbakan Ven Ciabao'nun Türkiye ziyaretinde, bir öğlen yemeğinde kendisiyle yaptığımız görüşmede hedeflediğimiz konulardan bir tanesiydi. 'Mutlaka bir Çinli banka buraya gelmeli ve burada lisans alarak, bir Türk bankası gibi, anonim şirket olarak kurulup çalışmalı ama Türkiye'den de bir banka Çin'e gitmeli ve Çin'de kurulu bir banka olarak faaliyet göstermeli, bu ilişkilerimizde önemli bir boşluk' dedik."

    Babacan, bu boşluğun birinci adımının bugün gerçekleştirildiğini, yaklaşık 4-5 yıl önce yapılan o görüşmenin somut meyvesini bugün izlediklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp, Çin'de faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç bankanın olduğunu ben biliyorum. Umarım ki o bankaların iş planı netleşir, Çin otoriteleri o bankaların orada faaliyet gösterebilmesi için gerekli anlayışı ve kolaylığı gösterir ve böylece ülkelerimiz arasındaki ilişki yapısına kalıcı sağlam kurumları da karşılıklı olarak eklemiş oluruz" diye konuştu.

    ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging da "Tekstilbank'ı Türkiye'de belli bir pazar payı ve etkisine, karlılığa, verimli işletmeye, gelişmiş risk yönetimine, ileri bir teknolojik yönetime sahip olan bir yerel bankaya dönüştürebileceğimize inanıyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow