hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Albayrak: "Covid-19 sonrası için büyük bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz"

    Bakan Albayrak: Covid-19 sonrası için büyük bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz
    expand
    KAYNAKHürriyet

    15. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başkanlığında videokonferans yöntemiyle dün gerçekleştirildi. Toplantıda ‘adım adım işe dönüş’ için yapılması gerekenler ele alınırken, Bakan Albayrak salgın sürecinde yaşanan gelişmelerin moral ve umudu arttırdığına vurgu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 15. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısı video konferans ile gerçekleştirildi. Bakan Albayrak, “Salgının yayılma hızının kontrol altına alınması, pik sürecinin dünya örneklerine göre çok ama çok daha düşük bir seviyeyle atlatılması ekonomi tarafında da esnafımızın kepenkleri yeniden açması, üretimin eski seyrine geri dönmesi açısından da moralimizi, umudumuzu artırdı. Bu sebeple sizlerle adım adım işe dönüş açısından atmamız gereken adımları, almamız gereken tedbirleri, özellikle istihdamın, iş gücü piyasamızın ayakta kalması, süreçten etkilenen firmalarımızın ve sektörlerimizin süratle toparlanması için yapılması gerekenleri konuşacağız” dedi.

    Bu süreçte Türkiye’nin güçlü sağlık sistemi, eşsiz toplumsal dayanışması ve dünyanın tüm köşelerine ulaştırdığı yardım elinin, Türkiye’ye karşı büyük bir teveccüh oluşturduğuna vurgu yapan Albayrak, “Bu teveccühün işbirliklerine, yatırımlara yansıyacağına eminiz. Krizlerden hızlı çıkma refleksine ve tecrübesine sahip bir ekonomimiz, yeni süreçlere ivedilikle adapte olmayı başaran bir iş dünyamız var” diye konuştu

    BÜYÜK POTANSİYEL

    Ayakta tuttukları üretim gücü, krizlerden sonra hızlı toparlanma reflekslerine sahip piyasalar ve sağlam ekonomik altyapı ile koronavirüs sonrası için büyük bir potansiyelin olduğunu dile getiren Berat Albayrak, “Türkiye’ye karşı yükselen teveccühü de dikkate aldığımızda, bu potansiyel uzun yıllardır hayalini kurduğumuz yüksek katma değerli üretime, ihracata ve istihdama dayalı ekonomi modelini tam manasıyla hayata geçirebileceğimizi bize gösteriyor” diye konuştu. Bu sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Albayrak, “Milletimiz bizi izliyor. Bu tarihi kavşakta ‘mış’ gibi yapanları da, kafasını kuma gömenleri, Türkiye’nin başarısından rahatsız olanları da not ediyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖNERİLERLE BELİRLEDİK

    Salgın ile mücadeleyi en yüksek kararlılık ile en erken başlatan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini vurgulayan Albayrak, “Tıpkı salgın ile olduğu gibi, salgının ekonomik etkileri ile mücadelede de hızlı karar alarak üretim gücümüzü ve istihdamımızı koruyacak adımlar attık. Tüm bu adımları ekonomi dünyasından ve sektörlerden gelen talep ve öneriler doğrultusunda belirledik. İşte bu adımlarla bugüne kadar 200 milyar TL’lik bir finansmanı piyasalarımızın, esnafımızın, işinsanlarımızın ve vatandaşlarımızın kullanımına sunduk” diye konuştu.

    1929 BUHRANINDAN BÜYÜK OLACAK

    Dünya ile istişareyi, tecrübe paylaşımını ihmal etmediklerine işaret eden Berat Albayrak, “Sağlık alanında ortaya koyduğumuz dayanışmanın benzerini ekonomi alanında da ortaya koyduk. Özellikle G-20 çatısı altında, zor durumdaki ülkelere destek sağlanmasının mutabakat metninde yer alması için sorumluluk üstlendik” dedi. Koronavirüs salgınının; küresel ekonomi ve ticarette kimsenin beklemediği, sonuçlarının nereye ulaşacağını kestiremediği bir hasar bırakacağını belirten Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şurası kesin ki bu hasar, 1929 buhranından da büyük olacak. Çin’de 44 yıl aradan sonra çeyreklik bir küçülme tablosu beklenirken, ABD’de işini kaybedenlerin sayısı 4 haftada 26 milyonu aştı. Türkiye olarak koronavirüs salgınıyla, kur saldırılarının etkilerini gidermek ve ekonomimizin bağışıklık sistemini güçlendirmek adına yoğun bir mücadele verdiğimiz dengelenme sürecinin sonunda karşılaştık. Dengelenme sürecinin kazanımları sayesinde Ekonomik İstikrar Kalkanı gibi kapsamlı bir tedbir setini çok hızlı bir şekilde devreye aldık.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘DESTEK OLDUK’

    Bugün hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan şirketlere, esnafa ve vatandaşlara destek olabildiklerini vurgulayan Berat Albayrak, “Bugüne kadar 921 bin 751 esnafımızdan destek adımlarımıza talep geldi. 789 bin 232 esnafımızın sürecini tamamladık. Desteklerini hesaplarına yatırdık. İşletmelerimizden ise yaklaşık 148 bin 334 talep aldık, 126 bin 505 firmamıza finansman tahsisini gerçekleştirdik. Gerek esnaftan gerekse işletmelerden gelen taleplerde yüzde 85 gibi yüksek bir dönüş ortalaması yakaladık” diye konuştu. İş yapma ortamının büyük zarar gördüğü böyle bir dönemde, bu kadar yüksek talebe kısa süre içerisinde bu oranda dönüş gerçekleştiren kamu bankalarının sürecin “gizli kahramanları” arasında yer aldığını belirten Albayrak, “Biz devlet olarak bundan sonraki süreçte de tüm gücümüzle milletimizin yanında olacağız” dedi.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇİFTÇİYE KREDİ ERTELEME İMKÂNI

    Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, mayıs ve haziran aylarında vadesi gelecek Hazine destekli kredi geri ödemelerini faizsiz olarak 6 ay ertelediklerini vurguladı. Albayrak, “Böylelikle çiftçimize yaklaşık 6 milyar liralık kredi borcunu öteleme imkanı sunuyoruz” dedi.

    TOPLANTIYA KİMLER KATILDI

    Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin, kısa adı ile FİKKO’nun, ekonomi ve finans alanındaki tüm kurumlarımızın yer aldığı, sistematik toplantılarında finans politikalarının belirlendiği ve uygulamaların takip edildiği en tepe merci olduğunu belirten Bakan Albayrak, toplantının koronavirüs gündemi sebebiyle ‘genişletilmiş’ bir formatta düzenlendiğini söyledi. Video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıya Bakan Albayrak’ın yanı sıra katılan isimler şöyle: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikalar Kurulu Başkanvekili Gülsüm Azeri, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı İsmail Gülle, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, DEİK Başkanı Nail Olpak, ASKON Başkanı Orhan Aydın, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TESK Başkanı Bendevi Palandöken.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Albayrak: Covid-19 sonrası için büyük bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow