hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Alınan tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başlandığını ifade eden Albayrak, "Hayata geçireceğimiz yeni bir eylem planı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2019 yılı sunumunda konuştu. Albayrak, ABD Merkez Bankası FED'in 2018 yılında 3 faiz artırımı yaptığını, aralık ayında yine faiz artırımı beklediklerini söyledi. Albayrak, FED'in 2019 yılına ilişkin 2 ya da 3 faiz artışı olabileceği yönünde beklentilerinin olduğunu kaydetti. Ağustosta döviz kurunda bağdaşmayan spekülatif ataklar olduğunu hatırlatan Albayrak, likidite sıkışıklığını gidermek için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Bakan Albayrak, "Öncü göstergeler 2018 yılının ikinci yarısında ekonomide yavaşlama ve dengelenme sürecine işaret etmektedir. Yeni ekonomik program iktisadi faaliyetin 2019 ve 2020 yıllarında potansiyel düzeyin altında seyredeceği 2021 yılından itibaren ise daha güçlü bir eğilimle toparlanma süreceğine gireceği bir çerçeveyi esas almaktadır" diye konuştu.

    'Mali disiplin temel çıpamız olacak'

    Vergi mevzuatının sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceğini vurgulayan Albayrak, "Mali disiplin, temel çıpamız olacaktır. Vergi sistemimizi daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturmak için vergi mevzuatımızın sadeleştirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam edecek; etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracak, mecbur olmadıkça yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceğiz. Hayata geçireceğimiz yeni bir eylem planı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız" dedi.

    'Yeni eylem planı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız'

    Yeni vergi veri analiz merkez kuracaklarını kaydeden Bakan Albayrak, "Hayata geçireceğimiz yeni bir eylem planı çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Yeni bir vergi veri analiz merkez kuruyoruz. Mükelleflerin uyum düzeyinin artırılması, uyumsuz mükelleflerin uyumlu mükellefler aleyhine oluşturacağı haksız rekabetin önlenmesi kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi amaçlıyla yeni bir vergi veri ve risk analiz merkezi kuruyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Albayrak, çiftçilere yönelik düşük faizli krediye ilişkin "Çiftçilere düşük faizli kredi kullandırımı nedeniyle oluşan gelir kayıplarının karşılanması için 2019 yılı bütçesinde 3,4 milyar ödenek öngörülmektedir" dedi.

    'Tarihi seviyelere düşürdük'

    'Hazine Garantili Kredi Üstlenim Oranı'nın düşürüldüğünü de vurgulayan Bakan Albayrak, sunumunu şöyle tamamladı:

    "Hazine Garantili Kredilerden Üstlenim Oranı'nı tarihi seviyelere düşürdük. Hazine Garantili Dış Borç Stoku 2018 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla 13,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Hazine finansman programı çerçevesinde uluslararası sermaye piyasalarından 7,7 milyar dolar tutarında dış finansman sağladık. Dolar ve avro cinsinden tahvil ihraçlarına ihraç tutarının 3 katından fazla talep gelmesi geçtiğimiz süreçte aldığımız ekonomik tedbirlerin uluslararası yatırımcılar nezdinde güçlü bir karşılık bulduğunu göstermiştir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow