hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Çavuşoğlu'ndan ABD'de tutuklanan Halkbank yöneticisi hakkında açıklama

    Bakan Çavuşoğlundan ABDde tutuklanan Halkbank yöneticisi hakkında açıklama
    expand

    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Halkbank Genel Müdür Yardımcılarından Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasıyla ilgili olarak "Görevden alınan, FETÖ ile yakın olan Bharara'nın hazırladığı iddianameden yola çıkan, önceden hazır olduğu görülüyor. Hemen mahkemeye de çıkardılar. Biz süreci yakından takip ediyoruz"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yarın Türkiye'yi ziyaret edecek ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesinde Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın New York'ta tutuklanmasının da gündeme geleceğini söyleyerek, "Elbette gündeme getireceğiz. Kendisine bu konunun ne olduğunu da soracağız. Endişelerimizi de şu ana kadar yaşanan süreçte söylediğimiz erişimin engellenmesi konusunu da gündeme getireceğiz" diye konuştu.

    Dün akşam New York tutuklanmıştı

    Halkbank’ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını delmek ve bankacılık sahtekârlığı yaptığı gerekçesiyle dün akşam saatlerinde New York’ta FBI’ın talebiyle tutuklandı. İki suçtan toplam 50 yıl hapsi istenen Atilla’nın tutuklanma sürecine ilişkin Halkbank'tan ilk açıklama geldi.

    Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklanması altın tüccarı Reza Zarrab'ın yargılanma sürecinin kapsamının genişlediğine de işaret etti. Atilla, İran ve Türk vatandaşı Reza Zarrab ile işbirliği yaparak İran hükümeti ve ülkedeki diğer kurumlar adına ABD bankaları üzerinden yüz milyonlarca dolar tutarında yasa dışı işlem yapmakla suçlanıyor. İddiaya göre Atilla ve Zarrab paravan şirket ve sahte faturalar kullanarak birçok ABD bankasının yasadışı ticareti işleme koymasını sağladı. İşlemler ABD'nin yaptırımlara istisna tanıdığı gıda ile ilgili işlemler gibi gösterildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada, ABD yasalarına göre "bankacılık sahtekarlığının 30 yılakadar", "finansal yaptırımların delinmesinin ise 20 yıla kadar" hapis cezasını gerektirdiği ancak son kararı yargıçların vereceği vurgulandı.Atilla hakim karşısına çıkarıldı. Yargıç James Francis, Atilla'nın tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 10 Nisan'da görülmesine hükmetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow