hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Brexit'in Türkiye ihracatına etkisi sınırlı olur"

    Brexitin Türkiye ihracatına etkisi sınırlı olur
    expand

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi İngiltere'nin AB'den ayrılma yönündeki kararının Türkiye ihracatına sınırlı etkisinin olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Büyükekşi, İngiltere'nin AB'den resmi olarak ayrılmasının belli bir süre alacağını belirterek, "Ayrılma müzakerelerinde İngiltere'nin Gümrük Birliği içerisinde bırakılacağı ya da İngiltere ile AB arasında bir STA akdedileceğini öngörüyoruz" dedi ve ekledi:

    "Önümüzde iki yıllık bir süre var bu sürede Avrupa Birliği ve İngiltere arasında yapılacak müzakereler, bizim Türkiye olarak bu süreçten nasıl etkileneceğinizi de belirleyecek. TİM olarak, İngiltere ile ticaretimizde ciddi bir etkilenme olmayacağı kanaatindeyiz."

    İngiltere dün gerçekleşen tarihi referandum sonucunda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma yönünde oy kullanarak ülkenin geleceğini belirsizliğe sürüklerken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana daha fazla birlik olmayı hedefleyen Avrupa'nın bu çabalarına da büyük bir darbe vurdu.
    İngiltere Merkez Bankası ekstra adıma hazır
    Dünya finans piyasaları, referandumda sayılan oyların yüzde 52'ye yüzde 48 ile ayrılık yanlılarının önde olduğunu göstermesiyle sert bir düşüş yaşadı. Sterlin dolar karşısında yüzde 10 değer kaybederek bugüne kadar en büyük günlük kaybını gerçekleştirirken, piyasaların dünyanın en büyük beşinci ekonomisine dair endişeleriyle beraber 30 yılın da en düşük seviyesine geriledi.

    TÜİK verilerine göre 2015 yılında İngiltere 10.5 milyar dolar ile Almanya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı.
    İngiltere'de AB karşıtları kazandı
    Reuters'a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi İngiltere'nin siyasi olarak AB'den ayrılmasına karşın ekonomik ilişkiler anlamında AB'den tamamen soyutlanamayacağını öngördüklerini belirtti.

    Türkiye'nin AB ile İngiltere arasında yapılabilecek ticari anlaşmalara otomatik olarak tabi olacağını belirten yetkili AB ile İngiltere arasında ticari bir anlaşma yapılmamasına olasılık vermediklerini bu durumunda Türkiye ihracatına bu süreçten büyük bir etki beklenmemesi gerektiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow