hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık beklentilerin altında kaldı

    Cari açık beklentilerin altında kaldı
    expand

    Cari açık Eylül ayında beklentilerin altında 1.68 milyar dolar olurken, Ocak-Eylül döneminde 24.79 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasalar Trump sürprizine alışamadı

    Cari açık, zayıf turizm gelirleri ve dış ticaret açığındaki artış nedeniyle Eylül ayında 1.68 milyar dolar olurken beklentilerin altında kaldı; Ocak-Eylül döneminde ise 27.79 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 12 aylık kümülatif cari işlemler açığı Ağustos ayındaki 30.56 milyar dolardan 32.41 milyar dolara yükseldi.

    Reuters'ın 16 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre; cari işlemler dengesinin Eylül ayında 1.9 milyar dolar, yıl sonunda ise 35 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu.

    Cari denge Ağustos ayında 1.53 milyar dolar açık, geçen yılın Eylül ayında ise 167 milyon dolar fazla vermişti.

    Merkez Bankası (TCMB) açıklamasında, "Dış ticaret açığının, bir önceki yılın aynı ayına göre 686 milyon dolar artarak 3.24 milyar dolara yükselmesi, hizmetler dengesi fazlasının 1.16 milyar dolar azalarak 2.34 milyar dolara gerilemesi ve birincil gelir dengesi açığının 42 milyon dolar artarak 927 milyon dolara yükselmesi, cari işlemler hesabının açık vermesinde etkili olmuştur" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, cari açıktaki iyileşmenin turizm gelirlerinde düşüş ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle Ağustos'ta sona erdiğini, Eylül'de ise açıktaki bozulmanın sürdüğünü söyleyerek, "Rusya ile sorunlar nedeniyle dokuz aylık dönemde bavul ticareti yüzde 14 azalırken, turizm gelirleri yıllık bazda yüzde 31 daraldı. Cari açığın yıl sonunda GSYH'nın yüzde 4.9'u olan 36 milyar dolar olmasını bekliyoruz" dedi.

    Verinin ayrıntılarına bakıldığında parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın Eylül ayında 520 milyon dolar net ihracat gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 160 milyon dolar net ithalat kaydedildi.

    Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 888 milyon dolar azalarak 2.03 milyar dolara düştü.

    Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 19 milyon dolar artarak 865 milyon dolar oldu.

    TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 468 milyon dolar artarak 719 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Net hata ve noksan kaleminde Eylül'de 36 milyon dolar, dokuz aylık dönemde 5.45 milyar dolar giriş olurken, resmi rezervler Eylül'de 4.82 milyar dolar azaldı.

    Güncel OVP'ye göre cari açığın 2016 yılını 31.3 milyar dolar ile tamamlaması beklenirken, bu rakam GSYH'nın yüzde 4.3'üne denk geliyor.

    Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, genel hükümet 2 milyar dolar, bankalar 106 milyon dolar ve diğer sektörler 20 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow