hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu'ndan krize karşı "birlik" çağrısı!

    Davutoğlundan krize karşı birlik çağrısı
    expand
    KAYNAKAA

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, B20 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Global ekonomi açısından karşımızda 5 büyük zorluk var. Şu anda çok tarihi bir dönemden geçiyoruz, tüm liderler için birleşme vakti" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kasım ayında Antalya'da yapılacak G20 Zirvesi öncesi Ankara'da yapılan B20 Zirvesi'nde konuştu.

    Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin etrafında 6 ülkede merkezi hükümette ciddi sorunlar yaşadığını belirtti.

    "Tüm toplum kesimlerine seslenmek istiyorum" diyen Davutoğlu, "Siyasi istikrarsızlık, ideolojik çatışmalar, ekonomik krizler yaşanırsa kötü senaryolar yaşayabiliriz. Tüm dünya liderleri için artık bir araya gelme vaktidir. Gençler arasındaki işsizlik çok önemli bir zorluk" dedi.

    İş dünyası, liderler ve tatil yapanlara çağrı

    Yatırım olmadan ekonomik büyümenin olmayacağını bildiren Davutoğlu, "2008'den bu yana komşularla ticaretimizi artırdık. Ekonomik krize ortak çaba ile karşı koyabiliriz. Global ekonomi açısından karşımızda 5 büyük zorluk var. Şu anda çok tarihi bir dönemden geçiyoruz, tüm liderler için birleşme vakti. 2008'deki finansal kriz önce ekonomik sonra da sosyal krize dönüştü. 2008'de bir ekonomik deprem yaşandı. Bugün bir kriz dönemi içindeyiz. Krizler bazı zamanlar da fırsatlar sunuyor. G20'de hem entellektüel hem de operasyonel işbirliğine ihtiyaç var. Dönüşüm döneminde yakın işbirliği içinde olma zorunluluğu var. Global yapılarda çok büyük bir dönüşümden geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

    "Yeni riskler ortaya çıkıyor"

    Küresel ticaretin durgunlaştığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Dünya ekonomisinin tahmin edilebilir olmasını sağlamalıyız. G20'nin toplam büyümesinin yüzde 2 hedefine ulaşması zor. Global ekonomide oynaklık söz konusu, bu da plan yapmayı zorlaştırıyor. Küresel mali piyasalar çok risk altında ve yeni riskler çıkıyor. Gelecekte büyümeyi arttırmak için yeni bir yol çizmeliyiz. G20 bütün bu sorunların ele alındığı bir platform olabilir. Global küresel pazarlar oldukça oynak. Bu iş dünyası ve dünya liderlerinin önündeki en büyük sorun. Çünkü ekonominin öngörülebilirliğini görmek isteriz. Gelişmekte olan ekonomilerin dinamizmi olmazsa büyümeyi de arttıramayız" dedi.

    "Ekonomik adaleti ancak KOBİ'ler yoluyla sağlayabilirsiniz"

    Türkiye'nin dönem başkanlığında KOBİ'lerin ve iş gücünün gelirden aldığı payın ana gündem maddelerinden biri olmaya devam edeceğini belirten Davutoğlu, "Küresel anlamda büyük şirketler olmadığı için gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'lere destek vermek gerekir ki ekonomi çeşitlendirilebilsin, işsizlikle mücadele edilebilsin, istihdam yaratılabilsin, rekabet gücü ve büyüme artsın ve inovasyon kapasitesi güçlendirilebilsin" diye konuştu.

    Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında çeşitli platformlarda KOBİ'lerin karşı karşıya kaldığı zorlukları dile getirdiklerini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

    "Ne tür finansal alternatif modeller ve araçlar KOBİ'ler için geliştirebiliriz bunları tartıştık. Türkiye'de çeşitli Anadolu şehirlerinde son 20 yılda bir değişim olduğunu görüyoruz. Çünkü buralarda KOBİ'ler ekonomik büyümenin lokomotifi oldular. Eğer bir ülkede işsizlik sorunu varsa o ülkede KOBİ'lerin işlevsel olmadığını görürsünüz.

    Dolayısıyla ulusal ve global ekonomiler için KOBİ'ler önemlidir. Çünkü ekonomik adalet, sadece küçük ve orta ölçekli işletmeler sayesinde elde edilir. Büyük şirketler ayakta kalabilirler, global anlamda hayatlarına devam edebilirler ama KOBİ'ler ekonomik açıdan global adalet açısından da gerçekten oldukça önemli."

    Dünya KOBİ Forumu'nu İstanbul'da Milletlerarası Ticaret Odası ile açmış olmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu aktaran Davutoğlu, desteklerinden dolayı Milletlerarası Ticaret Odasına teşekkür ettiğini söyledi.

    Davutoğlu, "KOBİ'lerin beklentilerini ve kaygılarını ele alacak bir forum olarak çalışacak bu" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow