hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 3.80'i geçti

    Dolar 3.80i geçti
    expand

    Çin'in, ABD hazine tahvillerini diğer varlıklara göre daha az cazip bulduğu ve alımlarını yavaşlatma ya da durdurmaya gidebileceği yönündeki haberle birlikte 10 yıllık tahvil faizi 10 ayın zirvesine çıktı. Bu gelişme ile birlikte dolar/TL 3.80'in üzerine tırmandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yükselişini sürdürdü ve bugün 10 ayın zirvesine çıktı.Çinli yetkililerin yabancı para cinsinden rezervlere ilişkin değerlendirmelerinde ABD hazine tahvillerini diğer varlıklara göre daha az cazip buldukları yönündeki haber, 10 yıllıkların faizinde bugün kaydedilen yükselişte etkili oldu.

    Konuya yakın kaynaklara göre, Çin'in yabancı para cinsinden varlıklarını gözden geçiren yetkililer, ABD hazine tahvili alımlarını yavaşlatma ya da durdurma tavsiyesinde bulundu. Kaynaklara göre Çinli yetkililer, ABD hazine tahvili piyasasının diğer varlıklara göre daha az cazip hale geldiğini ve ABD ile süregelen ticari gerginliğin ABD tahvillerinde alımı yavaşlatmak ya da durdurmak için bir neden sağlayabileceğini düşünüyor.

    ABD'de salı günü yüzde 2.5 seviyesini aşmış olan 10 yıl vadeli tahvil faizleri, Çin'e ilişkin söz konusu haberlerin de etkisiyle bugünkü işlemlerde 2.6'ya kadar çıktı.Dünyanın en büyük merkez bankalarının varlık alımlarını azaltması, artan emtia fiyatları ve ABD'de artan tahvil satışları da tahvil faizlerinde görülen yükselişi destekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tahvilde ayı piyasasına girildi

    Tahvil piyasasının bazı önemli isimleri; ABD, İngiltere, Japonya ve Euro Bölgesi'ndeki arz fazlasına işaret ederek, yaklaşık 30 yıldır süren boğa piyasasının sona ermek üzere olduğunu belirtiyor. Ünlü tahvil yatırımcısı Bill Gross, dün yaptığı bir açıklamada, tahvilde ayı piyasasına kesin olarak girildiğini ifade etti.

    TL'de değer kaybı hızlandı

    Öte yandan ABD tahvil faizindeki yükseliş, dolar karşısında hafta başından bu yana aşağı yönlü bir grafik çizen Türk Lirası'nda kayıpları hızlandırdı.

    Haftaya 3.73 ile 2017 Ekim sonundan bu yana gördüğü en düşük seviyeye yakın başlamasının ardından yükselişe geçen dolar/TL, bugün 3.80'in üzerine tırmandı. Petrol fiyatının 69 dolar seviyesini aşması da TL üzerinde baskıya neden oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow