hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 4.45'in altını gördü

    Dolar 4.45in altını gördü
    expand

    Günün ilk yarısında kritik olarak kabul edilen 4.50 seviyesinin altına inen dolar/TL, ikinci yarıda 4.45 seviyesinin altını gördü. Kur kapanış saatine yakın tekrar 4.49 seviyesinde hareket ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB'nin son dönemde attığı adımlar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın Londra'da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirdikleri toplantıların TCMB'ye olan güveni tazelemesiyle dolar/TL'de düşüş bugün de devam ederken, TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.

    TCMB'nin Londra'da gerektiğinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği sinyali verilmesinin yanı sıra küresel piyasalarda stresin bir miktar azalması da kurdaki gerilemede etkili oldu. Siyasi kriz yaşanan İtalya'da en büyük partinin koalisyon hükümeti oluşturmak ve aylardır süren politik karışıklığı sona erdirmek için yeniden bir girişimde bulunacağı yönündeki haberlerle euro 10 ayın en düşük seviyesinden toparlandı.

    Düzen karşıtı iki partinin yeni bir hükümet kurma girişiminin hafta sonunda başarısız olması erken seçim ihtimalini artırmış bu da piyasalarda İtalya'nın euro kullanımına ilişkin fiili bir referanduma dönüşeceği endişesi yaratarak sert satışlara neden olmuştu.

    Değer kazancı yüzde 2'yi aştı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sabah 4.5350 civarında olan ancak Türkiye hakkında değerlendirmeler içeren Moody's raporu sonrası sınırlı yukarı hareket eden dolar/TL, gün içinde 18 Mayıs'tan bu yana en düşük seviye olan 4.4477'ye kadar geriledi. Böylece benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL'nin dolar karşısındaki günlük değer kazancı bir ara yüzde 2'yi aştı.

    Dolar/TL saat 16.43'de 4.4938 seviyesinde yer alırken, euro/TL de 5.2286 civarında seyretti.TCMB'nin 23 Mayıs'taki 300 baz puanlık faiz artırım kararı öncesi kur 4.9290 ile tarihi zirveyi test etmişti. Moody's Global Makroekonomi Raporu'nda Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 2.5, 2019 büyüme tahminini yüzde 2 olarak belirlerken; tahminler şubat raporuna göre aşağı revize edildi.

    "TL istikrar kazanacak ve güçlenecek"

    SEB gelişmekte olan piyasalar stratejisti Per Hammarlund, "ABD tahvil getirilerindeki düşüş TL için önemli ancak TL'nin istikrar kazanmasında Türkiye'ye özgü faktörler de etkili. Önümüzdeki günlerde TL'nin daha fazla istikrar kazanacağını ve güçleneceğini düşünüyorum" dedi ve şöyle devam etti:

    "İlk olarak geçen hafta TCMB faiz artırdı, bu hafta ise politika çerçevesini sadeleştirdiğini duyurdu. Bu, TCMB'nin faiz oranları ve para politikasını oluştururken daha özerk olacağını gösteriyor. Gelecekte değişebilir ancak şimdilik TCMB'nin daha bağımsız olacağı sinyalini veriyor ki bu TL için çok güzel bir haber."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimşek'ten 'özgürlük' vurgusu

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya Londra'da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde merkez bankasının TL'yi savunmak için gereken özgürlüğe sahip olduğu vurgusunu yaptı. Toplantılara katılan yatırımcıların verdiği bilgiye göre iki yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki hafta önce Londra'da yatırımcılara yaptığı açıklamaların yarattığı gerilimi düşürmeye yönelik açıklamalarda bulundu.

    Katılımcılar TCMB'nin faizleri yükselttiğini enflasyonun kötü gelmesi halinde faizleri tekrar artırmaya hazırlıklı olduğuna da dikkat çektiler. Şimşek ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada Londra'daki temasların çok verimli geçtiğini yatırımcı ilgisinin büyük olduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow