hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Bankası: Çin ekonomisinde büyüme yavaşlayacak

    Dünya Bankası: Çin ekonomisinde büyüme yavaşlayacak
    expand

    Dünya Bankası Çin'in 2017 büyüme tahminini yükseltti, 2018'i sabit tuttu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası, Çin'in 2017 büyüme tahminini, bireysel tüketim ve dış ticaretin sağladığı destek nedeniyle, ekim ayındaki tahmini olan yüzde 6.7'den yüzde 6.8'e yükselttiğini açıkladı. Ancak Banka, Çin için 2018 ve 2019 gayri safi yurtiçi hasıla büyüme (GSYH) tahminlerini sırasıyla yüzde 6.4 ve yüzde 6.3 olarak sabit tuttu.

    Tahminlerdeki en büyük aşağı yönlü risk, finans dışı sektörde yükselmeye devam eden kaldıraç etkisi ve konut fiyatlarında süren belirsizlik olarak görülüyor. Dünya Bankası, Çin ekonomisi için yaptığı güncelleme raporunda, "Son dönemdeki yavaşlamaya rağmen krediler GSYH'ye kıyasla daha hızlı büyümeye devam ediyor. Ödenmemiş banka kredileri Kasım 2017'de GSYH'nın yüzde 150'sine ulaştı. Bu oran 20097 sonunda yüzde 103 olmuştu" dedi.

    Çin ekonomisi bu yılın ilk dokuz ayında beklenenden hızlı olarak yüzde 6.9 büyüdü ancak Beijing'in finans sektöründeki riskleri azaltma girişimi borçlanma maliyetlerini artırdı ve bu da GSYH büyümesinin gelecek yıl yavaşlayacağı kaygıları doğurdu. Ne var ki bu yıl yaşanan güçlü büyüme sayesinde politika yapıcılar, kaldıraç oranının azaltılmasına hız verme imkanı buldular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası, bunun yakın vadede GSYH'nın yavaşlamasına yol açacağını ancak Çin'in uzun vadeli ekonomik görünümünü güçlendireceğini söyledi. Banka'nın raporunda Çin ekonomisinin karşısındaki dış riskler arasında, ileri ekonomilerdeki ticaret politikalarının daha kısıtlayıcı olma ihtimali ve jeopolitik gerilimler bulunduğu belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow