hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hayvana küfür etmenin, şiddet uygulamanın cezası 499 TL

    Hayvana küfür etmenin, şiddet uygulamanın cezası 499 TL
    expand

    Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek, 5199 Sayılı Kanun'un 14'üncü Maddesi'ne göre eğer bir hayvana eziyet, işkence, küfür, dövme gibi psikolojik ve fiziksel şiddet uygulayanlara 499 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurban Bayramı'na sayılı günler kala herkesin aklına özellikle taşımacılık sırasında kurbanlıklara yapılan işkence ve sokak kenarlarındaki arsalarda küçük çocukların gözü önünde kesilen kanlı görüntüler geliyor.

    Bu tür görüntülerin ortadan kaldırılması ve hayvanlara yapılan işkencenin önüne geçilebilmesi için oluşturulan, il ve ilçelerdeki Kurban Hizmetleri Komisyonları da gerekli çalışmalarını tamamladı.

    Buna göre, kurbanlık hayvanlara kötü davrananlar, dini kurallara uymadan kesim yapanlar, hayvanın kesildiği yerde temizliğe dikkat etmeyenler hakkında idari para cezası uygulanacak.

    Nüfusun yüzde 20'si gelirin yüzde 46'sını alıyor

    "Vatandaşlardan alınan kararlara uymalarını istiyoruz"

    Konuyla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulunan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek ise, bütün il ve ilçelerde Kurban Komisyonları aracılığıyla hem kurban kesim yerlerinin hem de satış yerlerinin tespitinin yapıldığını ifade eden Selek, vatandaşlardan komisyonca alınan kararlara ve tüm kurallara uymalarını istedi.

    Selek, "Kurban komisyonları, il ve ilçelerde bulunduğu bölgelerde bütün hayvan satış ve kurban kesim yerlerinin gelişigüzel yerlerde olmaması, belirli bir disiplin altına alınmaması, hem çevre ve hayvan hem de insan sağlığı açısından sağlığı tehdit etmeyecek şekilde önlemlerin alınmasında belirleyici ve düzenleyici bir rol oynar. Bu bakımdan bizler vatandaşlardan bu kurban komisyonu kararlarıyla ilgili tüm kurallara uymasını istiyoruz. Çünkü tüm satış ve kesim yerlerine bu komisyonca geçici kesim izni verilmektedir" diye konuştu.

    Yola çıkacaklara "kör nokta" uyarısı

    "Hayvanlara işkence yapanlara ve küfür edenlere 499 TL ceza uygulanacak"

    Yusuf Selek, Kurban Hizmetleri Komisyonu kararlarına uymayanlara ise İçişleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve Orman Bakanlığı'nın yetkilileri ile belediyelerce hayvan başına çeşitli cezaların uygulanacağını söyledi.

    "Bunlardan genelde eğer Kurban Komisyonu'nun almış olduğu kararlara riayet etmeyenler, ticari amaçla kesen kişiler hakkında hayvan başına 2 bin 511'er TL idari para cezası verilir" diyen Selek, şöyle konuştu:

    "Kurban sahiplerine, hayvan satış yerlerinde veya kendi bölgelerinde temizliğine, hijyenine ve bakımına dikkat etmezlerse bin 673 TL hayvan başına idari para cezası verilir. Kurban hayvanlarının kesimi sırasında belirli bir hijyene uymayan, dini kurallara göre hareket etmeyen ve kesim yapacak kişilerin ehil kişiler olmaması durumunda yine hayvan başı bin 2 TL idari para cezası kesilir.

    5199 sayılı kanunun 14'üncü maddesine göre eğer bir hayvana eziyet, işkence, küfür, dövme ve tabiri caizse psikolojik ve fiziksel şiddet uygulayanlara da 499 TL idari para cezası verilmektedir. Eğer kurban edilen hayvan kesildikten sonra daha tam ölmeden vücudunda yüzme ve kesim gibi işlemlere başlanırsa da bu kişilere yine 499 TL para cezası verilecektir. Bütün halkımızın Kurban Bayramı'nın kazasız, belasız ve cezasız, sağlıklı bir şekilde geçirmelerini temenni ediyorum. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow