hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İkinci el otomobilde "sanal zam" uyarısı

    İkinci el otomobilde sanal zam uyarısı
    expand

    Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Yanık, ikinci el otomobil fiyatlarında internette yüzde 40'lara varan fiyat artışları olduğunu belirterek, tüketicileri "sanal zam' konusunda uyardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci el otomobil satışlarının, yılın ikinci çeyreği itibarıyla hareketlendiğini ve bu hareketliliğin en azından Ramazan Bayramı'na kadar sürmesini beklediklerini söyledi.

    Yanık, dolar ve avrodaki fiyat artışlarının, sıfır otomobillere hemen yansıdığını, kullanılmış otomobillerin fiyatlarında da buna paralel olarak bir miktar yükseliş yaşandığını belirterek, ikinci el piyasasında ciddi fiyat dengesizliklerinin söz konusu olduğuna dikkati çekti.

    İstanbul'un Anadolu yakasında konut fiyatları artıyor

    "Gerçek" ve "sanal" olmak üzere iki ayrı piyasanın oluştuğunu vurgulayan Yanık, "Yılbaşına göre kullanılmış araçlarda aslında yüzde 10 dolayında artış oldu. Model ve versiyonlarına göre bin ila 4 bin lira aralığında zam söz konusu. İnternette ise yüzde 40'lara varan fiyat artışları var. İkinci el otomobilde piyasayı 'sanal zam' yükseltiyor" diye konuştu.

    Yanık, internetteki araç fiyatlarının çok abartılı olduğunu işaret ederek, şunları ifade etti:

    "Dolar, avro ve altındaki oynamalar, ikinci el araç fiyatlarını artırdı, bu doğru. Ama, fiyatların abartılı şekilde artmasını etkileyen asıl neden internetteki dengesiz fiyat sistemi, sanal artış. Sanal fiyat artışları piyasayı, fiyat çıtasını yukarı çekiyor. Oysa, altının bir borsası var, borsaya göre hareket edersin. Arabanın borsasını şu anda millet internete dökmüş. Oysa arabada fiyat verirken üç tane bizim için önemli olan şey var; birincisi yürüyen aksam, motor, kaporta. Bunlara göre biz arabanın fiyatını çıkartıyoruz. Bunları göstermeyen, bilmeyen bir adam internet üzerinden arabasına fiyat biçiyor. Örneğin, bir arabaya biz '14 bin lira' diyoruz, adam diyor ki; 'İnternette benim arabamın aynısından 20 bin liraya var.' Var ama nasıl bir araba?"

    İnternetteki satışların önemli bir bölümünün, bahar aylarındaki hareketliliği "yüksek kar marjı"yla fırsata dönüştürmeyi amaçladığını ifade eden Yanık, tüketicileri "sanal zam"larla aldatılmamaları konusunda uyarırken, "Gidin, satın alacağınız arabayı görün, dokunun, bir uzmanına baktırın ondan sonra karar verin" önerisinde bulundu.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow