hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlikte yükseliş var!

    İşsizlikte yükseliş var
    expand
    KAYNAK DHA

    İşsizlik oranı ihracattaki durgunluk ve Suriyeli göçmenlerin ucuz işgücü olarak istihdam edilmesi nedeniyle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan Temmuz döneminde, bir önceki döneme göre yükselerek yüzde 9.8 olurken, mevsimsellikten arındırılmış bazda ise değişim göstermedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, işsizlik oranı geçen yıl aynı döneme göre değişim göstermezken, tarımdışı işsizlik oranı da aynı düzeyde kalarak yüzde 12 oldu.

    Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı da bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek yüzde 10.4 seviyesinde kaldı.

    İşsizlik oranı Haziran döneminde yüzde 9.6 olmuştu.
    Dolar 2 ayın en düşüğüne geriledi
    Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "İkinci çeyrekte büyüme kısmen seçim kaynaklı harcamaların etkisiyle yüzde 3.8'e yükselirken mevsimsellikten arındırılmış işsizlik aynı dönemde değişmeyerek yüzde 10.2 seviyesinde kaldı. Rusya ve Irak gibi iki ana ihracat pazarındaki sorunlar ihracatta durgunluğa neden oldu. İşsizlikteki yükselişin bir diğer önemli nedeni ise yoğun Suriyeli göçmen akınının ucuz işgücü olarak kayıtlı işçilerin yerine geçmesi oldu" dedi.



    Resmi Gazete'de hafta sonunda yayımlanan güncel Orta Vadeli Program'da (OVP) işsizlik oranı tahmini 2015 için bir önceki OVP'deki yüzde 9.5'ten yüzde 10.5'e, 2016 için yüzde 9.2'den yüzde 10.3'e revize edildi.

    Verilere göre, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 103,000 kişi artarak 2.97 milyon kişi oldu. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 18.3 oldu.

    TÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 932,000 kişi artarak 27.34 milyon kişi, istihdam oranı ise 0.9 puanlık artış ile yüzde 47.2 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow