hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Şimşek: "Cari açık daralsa bile önemli bir seviyede"

    Mehmet Şimşek: Cari açık daralsa bile önemli bir seviyede
    expand

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin büyük bir cari açık sorunu olduğunu ancak daralsa bile açığın hala önemli bir seviyede olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimşek, 2016 Asya Bölgesel Kamu Borçları Yönetimi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de tasarruf oranlarının çok düşük seviyede bulunduğunu, yatırım ihtiyacının da olduğunu söyleyerek, bunun çözümü için de yapısal reformlar gerektiğini kaydetti.

    Cari açık Mart'ta beklentilere paralel 3.68 milyar dolar olurken, ilk çeyrek itibarıyla açık 7.88 milyar dolar olarak gerçekleşti.

    Verilere göre, 12 aylık kümülatif açık Şubat ayındaki 30.58 milyar dolardan 29.49 milyar dolara geriledi. Cari açıktaki düşük petrol fiyatları kaynaklı azalış trendinin turizm sezonunun açıldığı Mayıs'a kadar sürmesi bekleniyor.
    Cari açık martta 3,68 milyar dolar oldu
    Uzun vadede refahı sağlamak için kurumların kalitesinin önemine dikkati çeken Şimşek, Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin kendisi de önemli bir reform olduğunu belirtti.



    Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasını hizmetler, kamusal alımlar ve tarımı içerek şekilde genişletmeye çalıştıklarını belirten Şimşek, geniş kapsamlı bir reform programları olduğunu ifade etti.

    Türk bankaları 2-2.5 yıldır stres testinden geçiyor

    Finansal Kurumlar Birliği genel kurulunda da konuşan Şimşek, kredi büyümesindeki yavaşlama ve TL'nin değer kaybının da etkisiyle aslında bankacılık sektörünün son iki, iki buçuk yıldır bir stres testinden geçtiğini ancak takipteki kredi seviyelerinin tolere edilebilir düzeyde olduğunu söyledi.

    Şimşek, "Sağlam, sağlıklı bir bankacılık sektörünün olması Türkiye açısından olmazsa olmazdır... Aslında son 2-2.5 yıldır da Türkiye'de bankacılık sektörü büyük bir stres testinden geçiyor, farkında değilsiniz. Çünkü liranın yüzde 40'a yakın değer kaybetmesi, kredi büyüme hacminin yüzde 40'lardan tek haneli rakamlara doğru indiği bir süreçten geçiyoruz" dedi ve ekledi:

    "Buna rağmen bankacılık sektörünün hala varlık kalitesi son derece iyi. Yüzde 3.3 civarında bir tahsili gecikmiş kredi oranı var. Bu tolere edilebilir, Avrupa'da bu oran ortalama yüzde 5 seviyelerinde."

    Bankacılık sektörünün Mart sonunda kredileri yüzde 14 artarak 1.51 trilyon lira olurken, brüt takipteki alacakları ise yüzde 33 artışla 51.5 milyar lira oldu. Sektörün takipteki kredi rasyosu ilk çeyrek sonunda yüzde 3.28 oldu. Bu oran geçen sene aynı dönemde yüzde 2.83 seviyesindeydi.

    Şimşek, bankacılık sektörünün bir takım aleyhte düzenlemelere rağmen sağlam olduğunu belirterek, bu kapsamda tüketici hakem heyetlerinin de bazı yanlış uygulamaları olduğunu ve bu konuda çalışmaları olduğunu kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow