hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası 2018 yol haritasını açıkladı

    Merkez Bankası 2018 yol haritasını açıkladı
    expand

    TCMB, 2018'de para politikası ve likidite yönetiminde önemli bir değişikliğe gitmedi. Temel fonlama aracı olarak '1 hafta vadeli repo' ile yol alınması planlanırken, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlar masada durmaya devam edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası, 2018 Yılı Para ve Kur Politikasını açıkladı. 2018 için planlanan likidite yönetiminde önemli bir değişiklik bulunmuyor. TCMB, temel fonlama aracının "1 hafta vadeli repo" olmasını hedeflerken, fiyat istikrarı çerçevesinde bütün araçları masada tutacak. Raporda, para politikasında enflasyon görünümüne bağlılığın süreceği kaydedilirken, "2018-2020'de enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı öngörülmektedir" denildi.

    Dalgalı döviz kuru rejiminin devam edeceğini kaydeden Merkez Bankası, "TCMB'nin herhangi bir nominal yada reel herhangi bir kur hedefi bulunmadığı"nı vurguladı.

    İşte TCMB'nin 2018'de izleyeceği politika

    1 hafta vadeli repo işlemleri temel fonlama aracı olarak hedefleniyor.

    Para politikası ve likidite yönetimi çerçevesinde gerek duyulmayan günlerde 1 hafta vadeli repo ihalesi açılmayacak.

    Koşulların gerektirmesi durumunda, vadesi 91 günü aşmayacak şekilde; geleneksel yöntemle repo ihaleleri ve TL depo satım ihaleleri açılabilecek.

    Gerektiğinde BIST'te repo-ters repo pazarı ve bankalararası repo-ters repo pazarında faiz koridoru dahilindeki gecelik faiz oranlarından TCMB tarafından yapılan fonlama tutarının sınırlandırılmasına devam edilebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2017'de nominal 15 milyar TL olan TCMB açık piyasa işlemleri portföy büyüklüğünün ek alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla, 2018 yılında nominal 16 milyar TL olarak belirlenecek.

    Portföyde bulunan kıymetlerden vadesi 2018'de gelecek nominal 5.8 milyar TL'lik kısım dahil, 2018'de nominal 6.8 milyar TL doğrudan alım işlemi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

    TCMB nezdindeki döviz depo piyasasında bankalara toplam yaklaşık 50 milyar dolar limit ile 1 hafta vadeli döviz likiditesi imkânı sağlanmaya devam edilecek.

    Bankalar kendilerine tanınan limitler çerçevesinde TCMB'ye 1 hafta, 2 hafta ve 1 ay vadeli teminat döviz depo getirebilecek.

    Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve TCMB tarafından doğrudan karşılanacak.

    TL depoları karşılığı döviz depoları ihaleleri ile TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine devam edilebilecek.

    Spekülatif davranış sonucu kurda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenirse ve aşırı oynaklık oluşursa piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecek.

    Döviz ve efektif piyasalarında TCMB ile bankalar arasındaki döviz karşılığı efektif işlemlerine devam edilecek.

    Yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altınlar ile yurt içinde cevherden üretilen standart altınların Türk Lirası karşılığında alımına ilişkin bankalara tanınan imkanlar 2018 yılında da devam ettirilecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip edilerek gerekli önlemler alınacak

    Bu yıl sonunda yaklaşık 20 milyar dolar olması beklenen reeskont kredisi kullanımının 2018'de benzer seviyede gerçekleşeceği öngörülüyor. Reeskont kredisi kullanımının TCMB döviz rezervlerine katkısı 2017 sonunda 12.3 milyar dolar, 2018'de 18 milyar dolar civarı öngörülüyor. PPK toplantı tarihleri belli oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2018’e ilişkin kur ve para politikasını açıklarken, PPK toplantı takvimini de paylaştı. 2018 yılında Para Politikası Kurulu 8 kez toplanacak. Buna göre; yeni yılın ilk faiz toplantısı 18 Ocak'ta yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow