hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.9'a çıkardı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 2018 için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7'den yüze 7,9'a çıkardıklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahmininde beklendiği gibi yukarı güncelleme yaptı. 2018 için enflasyon öngörüsü yüzde 7'den yüzde 7.9'a çıkarıldı. 2019 için enflasyon beklentisi ise yüzde 6.5 oldu. TCMB, 2018 için petrol tahminini 66 dolar olarak güncellerken, gıda enflasyonu varsayımını yüzde 7 olarak korudu.

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Çetinkaya'nın konuşmasından satır başları:

    "Türkiye'nin risk priminde iyileşme gözlendi. 2018 yılında ihracatın büyüme desteğini sürdürmesini bekliyoruz.

    KDV indirimlerinin sona ermesiyle tüketici kredilerinde gerileme oldu. Döviz kurundaki oynaklıkların olumsuz etkilerini bertaraf etmek için likidite tedbirleri aldık

    TCMB, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak için para politikasında sıkı duruşunu sürdürdü. Kısa ve orta vadeli kur takası getirileri geçtiğimiz rapor dönemine göre bir miktar arttı. Gıda enflasyonundaki yükselişte daha ziyade süt başta olmak üzere işlenmiş gıda ürünleri etkili oldu.Tüketici enflasyonu ile işlenmemiş gıda ve alkol-tütün dışı enflasyon son çeyrekte ekim enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde gerçekleşti.Çekirdek göstergelerin ana eğilimi yüksek seviyesini korudu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyüme temelde yurt içi talepten kaynaklandı. Son veriler iktisadi faaliyetin 2017 son çeyrekte de gücünü koruduğunu gösteriyor. Mal ve hizmet ihracatında artış eğilimi korunuyor. İthalatta ivme kaybı gözlemliyoruz. 2018 yılı için petrol varsayımını belirgin biçimde yükselttik ve 56 dolardan 66 dolara çıkardık.

    İşte yıl sonu enflasyon tahminleri

    Gıda enflasyonu varsayımını yüzde 7 olarak koruduk. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7,9 olarak gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. 2019 sonunda enflasyonun yüzde 6,5 olmasını bekliyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Enflasyonda düşüşün sürmesini bekliyoruz. Para politikasında sıkı duruşumuzu kararlılıkla sürdüreceğiz. Enflasyonla mücadelenin kalıcı sonuç vermesi için bir çok alanda adımlar atacağız. Atılan adımların etkilerini yıl içinde daha belirgin şekilde görmeye başlayacağız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow