hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez enflasyon tahminini değiştirmedi

    Merkez enflasyon tahminini değiştirmedi
    expand

    Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı. Merkez Bankası enflasyon raporunu tanıttı, soruları yanıtladı. Merkez Bankası Başkanı ilk açıklamasında, "Nihai hedefimiz fiyat istikrarı" dedi. "Sıkı para politikası duruşumuz sürecek" diyen Çetinkaya, tek politika faizi, daha dar ve simetrik faiz koridoru öngördüklerini anlattı. 2016 ve 2017 enflasyon tahminleri de değişmedi. Merkez Bankası'na göre gıda fiyatları düşecek ama süpriz de olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 ve 2017 için yılsonu enflasyon tahminlerini gıdadaki riskleri gözönüne alarak değiştirmezken, sıkı para politikasını daha dar bir faiz koridoru içerisinde uygulayabileceklerini, önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceklerini söyledi.

    Geçen hafta TCMB başkanlığı görevini devralması ardından ilk kez kamuoyunun önüne çıktığı yılın ikinci enflasyon raporuna yönelik toplantıda Çetinkaya, gıda fiyatlarında geçmiş yıllarda yüksek oynaklık ile karşılaştıklarını, bu nedenle de 2016 yılına ilişkin yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 7.5 seviyesinde tuttuklarını söyledi.

    Çetinkaya, 2017 yılında ise enflasyonun yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını söyledi.



    Önümüzdeki dönemde para politikası duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edeceğini söyleyen Çetinkaya, enflasyon beklentilerini, fiyatlama davranışlarını ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki sıkı duruşu gerekli gördükleri süre boyunca koruyacaklarını dedi ve şöyle devam etti:

    "Uygulamakta olduğumuz sıkı para politikasının ekonominin küresel şoklara olan hassasiyetini azaltarak finansal istikrarı desteklediğini değerlendiriyoruz. Merkez Bankası olarak, küresel oynaklıklardaki düşüşün devam etmesi veya dış denge ve finansal istikrar alanındaki kazanımları sürdürecek politika önlemlerinin etkili bir şekilde kullanılması durumunda sıkı para politikasını daha dar bir faiz koridoru içerisinde uygulayabileceğiz. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceğiz."

    Enflasyon

    TCMB, yıllık ortalamalar itibarıyla ham petrol fiyatları varsayımını 2016 yılı için bir önceki rapordaki 37 dolardan 40 dolara yükseltti.

    Çetinkaya, enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağı söyleyerek, "2016 yılında yüzde 7.5'e; 2017 yılında ise yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, orta noktası yüzde 7.5 olmak üzere 2016 yılı sonunda yüzde 6.3 ile yüzde 8.7 aralığında, 2017 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

    Gıda enflasyonunda yılın ilk çeyreğinde işlenmemiş gıda grubu kaynaklı görülen belirgin düşüşün kısa vadede devam etmesini bekleyen TCMB, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek oynaklık nedeniyle gıda enflasyonu varsayımını 2016 yılı için yüzde 9, 2017 yılı için yüzde 8 seviyesinde korudu.

    Raporda gıda fiyatlarının katkısı ile tüketici enflasyonunun kısa vadede düşmeye devam edeceği, daha sonra baz etkileri kaynaklı yükselmesi beklenen enflasyonun, yılın ikinci yarısında dalgalı bir seyir izleyeceği belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow