hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez faizi yarım puan indirdi

    Merkez faizi yarım puan indirdi
    expand
    KAYNAKAA

    Merkez Bankası yeni Başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi ve koridorun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında beklentilere paralel yarım puan indirime gitti. İndirim sonrası dolar 2.81'in altına geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB böylece politika faizini halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.50'den yüzde 10'a çekti.

    Dolar 2.81'in altına geriledi

    Faiz kararının ardından dolar/TL 4 Nisan'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 2,8087'ye kadar gerilerken, euro/TL de yüzde 0,65 azalışla 3,1950'ye düştü.

    Dolar kurundaki gerilemenin etkisiyle altının gram fiyatı ise yüzde 1'e yakın değer kaybederek 112,75 liraya indi.
    Merkez'in faiz kararına hükümetten ilk tepki
    Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi, döviz kurlarındaki gerileme ve uzun vadeli tahvil faizlerinin yüzde 9,11'e düşmesinden bulduğu destekle yükselişe geçerek, bankacılık sektörü öncülüğünde analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 86.700 puanın üzerine çıktı.



    En yüksek 86.883,39 puanı gören endeks, şu dakikalarda 86.700 puan seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

    Analistler, TCMB'nin yeni başkanı Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından piyasa beklentilerine paralel bir karar çıkmasının piyasaları pozitif etkilediğini ve oluşan güven ile uzun vadeli tahvil faizlerinin de gerilediğini kaydediyor.
    TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve başladı
    Dün günü yüzde 9,30'dan tamamlayan 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, TCMB kararının ardından yüzde 9,11'i gördü ve şu dakikalarda yüzde 9,18 seviyelerinde dengelendi.



    Kararın gerekçesi...

    Faiz kararının açıklandığı PPK metninde, "Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" denildi.

    Siyasilerin "agresif faiz indirimi" taleplerine karşın piyasa beklentilerine paralel olarak gecelik borç verme faizindeki 50 baz puanlık ölçülü indirim dolar/TL'nin gerilemesine neden oldu. Karar öncesi 2.8297 seviyesinde olan dolar/TL, kararın ardından en son 4 Nisan'da gördüğü 2.8085 seviyesine kadar geriledi.

    TCMB'nin faiz indirimini yeterli bulmayan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "heyecanı tetikleyecek ve yatırım yapma arzusu etkisi yaratacak" faiz indirimi beklentisinin tam olarak karşılanmadığını söyledi.

    Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyordu.

    Halk Yatırım tarafından yayımlanan araştırma notunda, "TCMB'nin koridorun üst bandında beklenen ölçülü indirimi yaparak genel para politikası duruşunu korumuş olması, kur tarafında son dönemde gözlenen baskının kısmen azalmasını sağlayabilir. Ancak, bunun kalıcı olması için küresel koşulların destekleyici kalmasının şart olduğunu düşünüyoruz" denildi.

    Not şöyle devam etti:

    "Bu noktada da, küresel ekonomide zayıflıkların devam etmesi, bunun emtia ve dolayısıyla gelişen ülkelere yönelik risk iştahında etkileri konusunda temkinli olmanın yararlı olacağı düşüncesindeyiz. Merkez Bankası'nın da faiz indirim adımlarını ölçülü atıyor ve likidite yönetimindeki sıkı duruşunu koruyor olmasının bu noktada destekleyici olduğunu söyleyebiliriz."

    Geniş koridora ihtiyaç azaldı

    PPK metninde yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüşün devam ettiğine ve küresel finansal koşullarda yaşanan iyileşmeye dikkat çekilerek, "Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir" denildi.

    Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağına da vurgu yapılan PPK metninde, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" görüşüne yer verildi.

    PPK metninde büyüme görüşüne yer verildi

    Öte yandan PPK metninde Mart ayından farklı olarak "Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir" görüşüne yer verilirken, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği yönündeki görüş korundu.

    PPK'da ayrıca dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrin cari dengedeki iyileşmeyi desteklemekte olduğu belirtilirken, "Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir" görüşü de korundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow