hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mobil ödemelerde Türkler Avrupa birincisi

    Mobil ödemelerde Türkler Avrupa birincisi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Mastercard'ın tüketicilerin dijital hizmetler konusundaki eğilimlerini belirlemek üzere, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'da yer alan 23 ülkede 23 bin tüketici ile yürüttüğü Inovasyon Endeksi araştırması tüketicilerin daha fazla dijital hizmet beklentisi içinde olduğunu ortaya koydu. Araştırma, tüketicilerin yüzde 90'ı akıllı telefon kullansa da henüz sadece küçük bir bölümünün biyometrik ödeme onayını tercih ettiğini ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmaya göre Afrika ve Orta Doğu'daki tüketicilerin yüzde 70'inden fazlası akıllı telefonlarıyla ödeme yapmaya hazırken, Batı Avrupa bu teknolojiye daha temkinli yaklaşıyor, henüz 5 tüketiciden sadece 2'si ödemelerini cep telefonlarıyla yapmaya sıcak bakıyor. Yine de tüketicilerin gözünde cep telefonları, plastik kartların alternatifi haline gelmiş durumda.
    Vergi borcunu günü gününe ödeyene indirim geliyor
    Araştırmaya dahil olan 5 tüketiciden 4'ü sosyal ağlardaki, seyahat, alışveriş ve finans alanlarındaki teknolojik yenilikleri yeterli buluyor; ancak sağlık, eğitim ve toplu ulaşım alanlarında yenilik beklentisi içinde olduklarını belirtiyorlar. Türkiye raporunda da katılımcıların yüzde 40'ı sağlık, eğitim ve toplu taşıma alanlarında daha çok dijitalleşme gerektiğini belirtirken, yüzde 25'i insan ilişkilerinde, ticarette ve seyahatte dijital çözümlerin gereğinden fazla ön plana çıkarıldığını düşünüyor.

    Türk tüketiciler dijitalleşmede en hevesli takipçiler arasında

    Tüm ülkeler toplam değerlendirildiğinde tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi dijital yeniliklerin iyi bir şey olduğunu ve teknolojinin geleceğine olumlu baktıklarını belirtirken, sadece yüzde 5 gibi küçük bir kısmı bu yeniliklerin olumsuz etkileri olduğunu düşünüyor. Avrupa ülkeleri ise yeniliklerin topluma etkileri konusunda diğer ülkelere kıyasla daha temkinli yaklaşıyor. Türk tüketicilerde genel sonuçlara benzer bir yapı söz konusu tüketicilerin üçte ikisi dijitalleşmeden memnun ve çoğu dijital hizmetlerin daha fazla alanda daha fazla kişi tarafından kullanılacağını düşünüyor. İnovasyonun pozitif etkileri konusunda cinsiyetler arasında bir görüş farklılığı dikkat çekmezken, 30-39 yaş aralığındaki katılımcıların inovasyonun pozitif etkilerine daha çok inandığı gözlemleniyor. Batı ve Orta Avrupa'da Türkler en hevesli takipçiler olarak göze çarpıyor.

    Türk tüketiciler ödemelerde en çok cep telefonunu tercih ediyor

    Genel sonuçlarda teknolojik yeniliklere sıcak bakan tüketiciler, ödemeler söz konusu olduğunda güvenlik ve emniyeti en ön sıraya koyuyorlar. Hepsi, banka hesabı güvenliğini ve emniyetini en önemli konu olarak görürken, ikinci sıraya da kişisel bilgilerinin güvenliğini koyuyor. Ödeme sürecinin hızlı ve basit olması da tüketici için değerli. Türk tüketicilerin yüzde 72'si ödemelerinde cep telefonunu tercih ediyor. Bunu yüzde 34'lük kullanımla tabletler takip ediyor.

    Giyilebilir ödeme teknolojilerine daha zaman var

    Ödeme şekillerine geldiğimizde, cep telefonu özellikle Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Ukrayna ve İsviçre olmak üzere gittikçe daha yaygın bir şekilde en çok tercih edilen yöntemlerden. Tablet kullanımı da benzer bir trend sergiliyor. Giyilebilir ödeme teknolojilerinin kabul görmesi ise biraz daha zaman alacak gibi görünüyor. Yine de bu yeni teknolojilere en sıcak bakan bölgeler Orta Doğu ve Afrika ülkeleri. İsviçre ve İtalya dışında Batı Avrupa ülkelerindeki tüketicilerin yüzde 40'ından fazlası yenilikçi ödeme şekillerinden hiçbirini kullanmıyor.

    Türk tüketici biyometrik doğrulamayı güvenli buluyor

    Tüketiciler akıllı telefon kullansa da, biyometrik ödemede güvenlik konusunda çekiniyorlar; sonuçlar tüketicilerin daha fazla ikna edilmeye ihtiyaçları olduğunu gösteriyor. Bölge detayında baktığımızda, Batı ve Orta Doğu Avrupa yoğunlukla PIN kodu ve parmak izini, diğer bölgeler ise bunlara ek olarak SMS ile gelen şifreleri tercih ediyorlar. Türk tüketicilerinin yüzde 39'u kimlik doğrulama için parmak izini, yüzde 38'i ise SMS ile gönderilen şifreleri tercih ediyorlar. Doğrulama yöntemini belirlerken ise banka hesabının güvenliği ve kişisel bilgilerinin korunmasına dikkat ediyorlar.

    Üç Türk tüketiciden ikisi biyometrik doğrulamayı güvenli buluyor, sadece yüzde 19'unun güvenli olduğu konusunda şüpheleri bulunuyor. Türk tüketicisi ayrıca online bankacılığı yoğun şekilde kullanıyor; bu hizmete web sitesinden olduğu kadar, bankaların aplikasyonları kanalıyla da ulaşıyor. Bankaların kredi kartı, banka kartı ve kredi hizmetlerinden de faydalanıyor.

    Online alışverişi de yoğun olarak kullanan Türk tüketicisi online alışverişin vakitten tasarruf ettirdiğini, hızlı, basit ve daha az maliyetli olduğunu düşünüyor. Sadece yüzde 20'si istediğini bulamadığını söylerken, kişisel verilerinin güvende olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 7 gibi çok düşük bir oran.

    Önceki yıllarda yaptıkları araştırmalarda, tüketicilerin dijital ödemeler konusuna negatif baktığına değinen Mastercard Uluslararası Pazarlar Başkanı Ann Cairns, bu yılki Inovasyon endeksi sonuçlarında çıkan olumlu bakış açısından oldukça memnun olduğunu dile getirdi:

    "Bu endeks, tüketici davranışlarında global olarak bir dönüşüm olduğunu gösteriyor. Birçok farklı ülkeden insanlar dijital bir hayat beklentisinde ve böyle bir hayatın kendilerine avantaj getireceğini düşünüyorlar. Daha çok hangi alanlarda yenilik istediklerine kulak vermemiz çok önemli, ancak onlardaki bu iştahı ve şevki görmek oldukça heyecan verici."

    Tüketiciler teknolojik yenilik bekliyor

    Ann Cairns araştırma sonuçlarıyla ilgili ayrıca tüketicilerin teknolojik yenilik beklentisine de değindi:

    "Endeks sonuçları tüketicilerin sadece yeni ödeme çözümü beklentisinde olduklarını değil, bunun yanı sıra yoğun bir şekilde cep telefonlarını da kullanmak istediklerini gösteriyor. Onlarca yıldır, nakit paranın tek alternatifi plastik kartlardı. Ancak şimdi tüketiciler açık ve net bir biçimde yaşamlarının her alanında dijital yenilikler beklediklerini belirtiyorlar."

    Mobil ödemelerde Türkler Avrupa birincisi

    Kaydet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow