hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Murat Ülker: Darbe girişimi yatırım planını aksatmayacak

    Murat Ülker: Darbe girişimi yatırım planını aksatmayacak
    expand

    Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Türkiye'deki darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin holdingin bu yıl için koyduğu 770 milyon liralık yatırım planını aksatmayacağını belirterek; yabancı ortakları ile de yatırımların devamı konusunda teyitleştiklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldız Holding'in diğer yöneticileri ile birlikte darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin grup şirketlerine yansımaları ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Ülker, "Olayların ardından tüm çalışanlarımıza mektup yazıp onları sakinleştirdik. Global ortaklarımızın temsilcileri ile biraraya gelip konuştuk; güvence verip güvence aldık. Yatırımlarımızı aksatmadan sürdüreceğimiz konusunda kendileri ile teyitleştik" dedi.

    Yıldız Holding'in yabancı ortakları arasında Kellogg, Cargill, Nissin Foods, UNO, SCA, Gumlink/Bagger Sorensen bulunuyor.

    Toplantıda verilen bilgiye göre, Yıldız Holding altı yabancı ortağıyla bugüne kadar 1 milyar liraya yakın reel yatırım yaparken; yatırımcı girişleri ile bu rakam 4 milyar lirayı aştı.

    Yıldız Holding'in 2015 cirosu 12 milyar dolar olarak gerçekleşirken; bunun yüzde 13-14'ü yabancı ortaklıklardan geldi.
    Mehmet Şimşek yabancı yatırımcılara bilgi verdi
    Bu yıl için 770 milyon lira yatırım bütçeleri olduğunu belirten Ülker; şu ana kadar bunun yaklaşık 400 milyon lirasını gerçekleştirdiklerini, kalan yatırımlara da aksatmadan devam edeceklerini söyledi.

    Ülker, ana kategorilerdeki büyümenin yanı sıra, holding için stratejik öneme sahip diğer iş alanlarında da büyümeye devam edeceklerini ifade etti.

    Yatırımların devam edeceğine ilişkin en güzel göstergenin dün imzaladıkları bir anlaşma olduğunu belirten İşlenmiş Et, Dondurulmuş Gıda ve Kişisel Bakım Grubu Başkanı Oğuz Aldemir de, "Dün tamamladığımız bir şey var. 23 milyon liralık bir yatırımı, devir sözleşmesini imzaladık. Ev dışı pazarda yani otellerde, restoranlarda kullanılan temizlik kağıtlarının üretimi ile ilgili bir faaliyete başladık" diye konuştu.

    Döviz riski taşımıyoruz, finansman sağlamada sıkıntı yok

    Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş ise, gelişmelerin ardından borsa ve kurdaki hareketten nasıl etkilendikleri ile ilgili soru üzerine, önemli bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını kaydetti.

    Karakaş, "Gelirlerimizin neredeyse yarısı yabancı para cinsinden oluşuyor. Nakit yabancı para giderlerimizin hepsi yabancı para geliri ile karşılanıyor... Biz döviz riski taşımayı sevmeyen bir grubuz. O yüzden pozisyonlarımız büyük ölçüde hedge vaziyette" diye konuştu.

    Borsa İstanbul'da işlem gören altı şirketleri olduğunu da belirten Karakaş, "Türk borsasına yatırım yapan yatırımcılar zaten gelişmekte olan pazar yatırımcıları olduğu için gelebilecek geçici risk faktörlerine mukavemetli. Yatırımcılardan büyük bir tepki ya da soru almadık... Önümüzdeki dönemde borsada bir düzeltme olacağını ve yeniden büyüme trendine gireceğimizi zannediyorum" dedi.

    Karakaş, şirketler için kredi çevirme ve finansman sağlama konusunda da bir sıkıntı gözlemediklerini ifade etti.

    Satışlar hafta başında normale döndü

    Perakende Grup Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti de, üretim, satış ve dağıtım işlerini aksamadan devam ettiğini belirterek; ekonomi için gösterge niteliğinde olan perakende sektöründeki işlerinin hızla normale döndüğüne dikkat çekti.

    Serdengeçti, "Şok mağazalarımızda piyasanın verdiği tepkiyi anbean yaşadık. Cumartesi günü müşteri sayımız, normalden yüzde 8 daha az oldu. Pazar günü müşteri sayımızdaki düşüş sadece yüzde 4'tü. Pazartesi, Salı, Çarşamba müşteri sayımız normal seviyesinde gerçekleşti. Yani halkın morali çok kısa sürede düzeldi ve işlerimiz eski haline geldi" dedi.

    Serdengeçti, sene başında planlandığı gibi 2016 sonuna kadar 1,000 yeni Şok mağazası açıp 4,000 yeni istihdam sağlayacaklarını söyledi.

    Serdengeçti'nin verdiği bilgiye göre, Şok'un mevcut durumda 3,480 mağazası bulunurken; yılsonunda 4,000 mağazaya ulaşılması hedefleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow