hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Normal doğumu zorunlu sigorta teşvik edecek

    Normal doğumu zorunlu sigorta teşvik edecek
    expand

    Geçen yıl yüzde 50'nin üzerine çıkan sezaryenle doğumu azaltmak için normal doğumu teşvik sigortası geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı torba yasa taslağına göre sigortayı hastaneler yaptıracak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Habertürk, Sağlık Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı sezaryenle doğum, aşı ve organ nakli konusunda büyük ses getirecek "torba yasa taslağı"na ulaştı.

    Taslakla geçen yıl yüzde 50'nin üzerine çıkan sezaryenle doğumu azaltmak için normal doğumu teşvik sigortası geliyor.

    Hekimlerin yüksek tazminatlardan çekindiği için sezaryenle doğuma yöneldiğinden hareket eden Sağlık Bakanlığı, normal doğumlar için hastanelere sigorta zorunluluğu getiriyor.

    Sigortadan, normal doğuma bağlı olarak kadın ve çocuğun uğrayacağı maddi ve bedeni zararlar karşılanacak; sigortayı hastaneler yaptıracak.

    Aşıda rıza aranmayacak
    Ayda 48 saat mesaiye erken emeklilik hakkı
    Taslakta yer alan bir diğer önemli madde de aşıda aile rızası aranmaması.

    Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayyayla ile öğretmen eşi Reyhan Ayyayla, ikizlerine Hepatit B aşısı yaptırmak istememişti. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, ailenin kararını mahkemeye götürdü. Daha sonra olay, Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı. Yüksek Mahkeme, ailenin bireysel başvurusu üzerine, aşının kanuni bir zorunluluk olmadığını ve ailenin rızasının geçerli kabul edilmesi gerektiğini belirtmişti.

    Sağlık Bakanlığı, bu karar sonrasında aşıyı zorunlu hale getirmek için kolları sıvadı. Yasaya şu madde ekleniyor:

    "Hiç kimse rızası olmaksızın bağışıklama amaçlı aşılamaya tabi tutulamaz. Çocuklara veya mahcurlara yapılacak aşılamada velisinden veya vasisinden izin alınır. Ancak çocuklara yapılacak olan kızamık, polio (çocuk felci), kabakulak, kızamıkçık, difteri, boğmaca, suçiçeği, hepatit A, verem aşıları ile toplumun ve topluluğun sağlığını tehdit edeceği bilim kurulunun önerisi üzerine Bakanlıkça belirlenen aşılarda, rıza aranmaz."

    72 yaşına kadar çalışma hakkı

    Türkiye'deki hekim eksikliğini gidermek için yeni bir düzenleme yapılıyor. Buna göre hekimlere 72 yaşına kadar çalışma hakkı sunulacak

    Organ naklinde etik komisyonu'nun kararı dikkate alınacak

    Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta yer alan diğer önemli maddeler şöyle:

    - Organ nakli: İstanbul 5. ve 6. İdare Mahkemeleri, iki kişinin "akraba olmayandan organ nakli" talebine yönelik İstanbul İl Müdürlüğü'nün ret kararını iptal etmişti. Mahkemeler, gerekçe olarak komisyon kararının yasal zorunluluk olmadığını belirtmişti. Bakanlık, torba yasadaki maddeyle Organ Nakli Etik Komisyonu'nun verdiği kararları yasal hale getiriyor. Böylece organ naklinde Etik Komisyonu'nun vereceği karar kesin olacak.

    - Uyuşturucu: Uyuşturucu kullanan bağımlı, sağlık kuruluşlarına tedavi olmak için başvurduğunda hakkında yasal işlem başlatılmayacak. Ceza verilemeyecek. Böylece bağımlıların rahatlıkla AMATEM'e başvurması hedefleniyor.

    - Sağlık turizmi: Sağlık Turizmi Kurulu oluşturuluyor. Kurulda, Sağlık Bakanı başkanlığında; Ekonomi, Kültür ve Turizm bakanları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi başkanları yer alacak.

    - Toplu sigorta: Üniversitelerde ve kamu hastanelerinde görev yapan hekimlere toplu sigorta yapılacak. Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçeleri merkezi hizmet yoluyla alınacak. Böylece sigorta primlerinde indirim sağlanabilecek. Primlerin yüzde 50'sini hekim, yüzde 50'sini sağlık kuruluşu ödeyecek.

    - Sağlıkta şiddet: Görevi başında şiddete uğrayan sağlık personeline hukuki yardımda bulunulacak. İlgili personelin vefatı halinde kanuni mirasçılarına, hukuki yardım isteyip istemediği sorulacak. Talep etmeleri halinde ücretsiz olarak hukuki yardım yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow