hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pegasus kokpitte kağıdı kaldırdı, 11 milyon euro tasarruf etti

    Pegasus kokpitte kağıdı kaldırdı, 11 milyon euro tasarruf etti
    expand
    KAYNAK DHA

    Pegasus Havayolları, Panasonic ile yaptığı anlaşma ile kokpitte kağıdı kaldırdı. Havayolu, Panasonic’in geliştirdiği Toughpad FZ-G1 tabletini "uçuş çantası" haline getirdi. Kokpitte pilotların yükü azalırken, tüm check-list, yaklaşma haritaları da tabletin içinde yer aldı. Uçak başına 135 bin euro kâr sağlayan sistem ile yıllık maliyetler 11 milyon euro aşağıya çekildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektronik uçuş çantası olarak adlandırılan sistemde, Panasonic’in Toughpad FZ-G1 tipi 10 inçlik tableti kullanılıyor.
    Bu tablet; düşme, çarpma, su ve sarsıntıya dayanıklılık, çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklı ortamlarda çalışabilme, güneş ışığı altında dahi okunabilme, tepkime hassasiyeti yüksek ekran ve yüksek mobil cihaz performansı gibi özelliklere sahip.
    Pegasus Hava Yolları, kokpit cihazlarında hızlı ve versiyonlu güncelleme, Airport Moving Map özelliği ile dinamik pist kullanımı, kolay park yeri bulma ve kolay piste çıkış imkânı, düşük motor taktiyle kalkış sayesinde yakıt tasarrufu elde etti.
    Pegasus Hava Yolları Kaptan Pilotu Aydın Yumrutaş, "Elektronik ağırlık ve denge dokümanı, elektronik uçuş planları gibi dokümanların hazırlanıp onaylanması çok zamanımızı alırdı. Bu teknoloji sayesinde bunları sistem üzerinden alıp onaylıyor ve tekrar gönderiyoruz. Ayrıca bu teknolojinin uçuş emniyetine çok büyük katkısı ve etkisi olan performans hesaplamaları da yine bu sistem üzerinden yapılıyor ve havada da aktif bir şekilde kullanılıyor. Böylece uçuş süresince bu hesaplamaların geçerliliğini ve doğruluğunu takip etme şansı yakalıyoruz" dedi. 

    Pegasus kokpitte kağıdı kaldırdı, 11 milyon euro tasarruf etti

    Ağırlıktan da kurtulduklarına dikkat çeken Kaptan Pilot Aydın Yumrutaş, şöyle devam etti:

    "Uçakta sürekli yanımızda taşımak zorunda kaldığımız kilolar ağırlığındaki dokümanlardan kurtulmuş olduk. Toughpad FZ-G1 ile özellikle sivil havacılığın zorunlu tuttuğu birtakım dokümanları ve pilotların ihtiyaç duyacağı referans dokü anlarını depoluyor ve ihtiyaç duyduğumuz anlarda kolayca ulaşabiliyoruz. Sonuçta Pegasus Hava Yolları olarak bu sistem sayesinde emniyet, mevzuata uygunluk ve tasarruf alanlarında çok büyük faydalar elde ettiğimize inanıyorum." 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow