hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Reel Kesim Güven Endeksi ocakta azaldı

    Reel Kesim Güven Endeksi ocakta azaldı
    expand

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ocak ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), ocakta bir önceki aya göre 1,4 puan azalışla 97 oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde RKGE'yi, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek 3 aydaki üretim miktarı endeksi artış yönünde etkiledi. Genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler RKGE'yi azalış yönünde etkiledi.

    Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi de (RKGE-MA) ocakta bir önceki aya göre 3,1 puan azalarak 100,5 puan seviyesine geriledi. 

    Yıllık ÜFE beklentisi yüzde 8,7

    Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı. İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir güçlendi, ihracat sipariş miktarında ise azalış bildirenler lehine olan seyir artış bildirenler lehine döndü.

    Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre güçlendi. Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentiler, iç piyasa sipariş miktarınailişkin olarak ise azalış yönlü beklentiler güçlenerek devam etti. Gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler zayıfladı, gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasında azalış olacağını bekleyenler lehine olan seyir artış bekleyenler lehine döndü.

    Ortalama birim maliyetlerde, son 3 ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlenerek devam etti. Gelecek 3 aydaki satış fiyatı artış beklentileri ise zayıfladı. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,8 puan artarak yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti. 

    Talep yetersizliği üretimleri kısıtlayan en önemli faktör

    Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 46,6'sı üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 22,3'ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu bildirdi. Bu faktörü sırasıyla ham madde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, iş gücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.
    Yurt içi ve dışı piyasalarda son 3 aydaki rekabet gücüne ilişkin olarak, bir önceki dönemde artış bildirenler lehine olan seyir azalış bildirenler lehine döndü. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 4,7'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 63,8'e geriledi. Daha kötümser  olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 31,5'e yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow