hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sina Afra'nın yeni projesi Evtiko, Madrid'den sonra Milano'yu hedefliyor

    Sina Afranın yeni projesi Evtiko, Madridden sonra Milanoyu hedefliyor
    expand
    KAYNAKHüseyin Koyuncuoğlu / cnnturk.com

    Türkiye'nin seri girişimcisi, e-ticaret platformu Markafoni ile ciddi bir başarı hikayesi yazan Sina Afra, gayrimenkul alanındaki yeni girişimi olan Evtiko ile İstanbul ve Madrid'in ardından Milano'da ikinci el konut pazarına giriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evini satmak isteyen mülk sahiplerinin evlerini alıp bunları yeniledikten sonra tekrar satışa çıkaran Evtiko isimli iş modelini kuran Afra, bu modeli Avrupa'nın önde gelen şehirlerine taşıyor. Afra'nın son girişimi Evtiko, 2016 sonunda kuruldu. Şirket, Rocket Internet ve kurucusu Oliver Samwer, Avi Alkaş, Esin Güral’ın da içinde olduğu bir yatırımcı grubu tarafından yatırım aldı.

    Markafoni'nin satışından sonra uzun süredir güçlü bir dijital girişim arayışında olduğunu ve devamlı dünyadaki gelişmeleri takip ettiğini kaydeden Afra, bu sistemi ilk olarak ABD'de Opendoor adlı bir firmanın başlattığını ve o firmanın şu anda 1.4 milyar dolar değerlemeye ulaştığını söyledi. İşin her ne kadar ev almak satmak gibi 'reel' bir sektör olarak görülse de kendisinin olaya başka bir noktadan baktığını kaydeden Afra, "Benim için bu tamamıyla “property tech” dediğimiz teknoloji sektörü. Çünkü benim tüm o hızı kazandığım yer, saatler içinde eve bir değerlendirme yapıp teklif verebilme gücü. Ben evin detayıyla ilgili değilim. Ev güzelmiş, çirkinmiş, manzarası 3. katmış falan... Teknoloji var bunun içinde, hayatı kolaylaştırmak var, benim tamamıyla odaklı olduğum noktalar bunlar." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özetle Evtiko’nun sistemi şöyle işliyor: Satılmak istenilen evle ilgili bilgiler internet sitesindeki form doldurularak veya çağrı merkezi üzerinden Evtiko’ya iletiliyor. Bu bilgiler tamamlandıktan sonra, güncel veri algoritmaları üzerinden yürütülen çalışma sonucunda saatler içinde bir teklif veriliyor. Satıcı teklifi kabul ederse, evin boşaltıldığı gün satış işlemi yapılıyor ve ödemesinin tamamını alıyor. Evtiko evleri satışa sunmadan önce renovasyonunu yapıyor ve ayrıca alıcılara 12 ay içinde iade garantisi veriyor. Yani alıcılar, satın aldıkları evden memnun kalmadığı takdirde, evi 12 ay içinde herhangi bir sorgulama olmadan iade edebilir.

    Yatırımını İspanya'ya da taşıdı

    İnternet medyası ekonomi editörleri ile bir araya gelen Afra, Evtiko ile İspanya ve İtalya'ya açıldıklarını anlattı. Afra, özellikle İspanya'yı seçmelerinin nedenlerini şöyle açıkladı.

    "Madrid’de yılda 60-70 bin ikinci el ev satılıyor. İspanya son dört çeyrekte Avrupa Birliği’ndeki büyümede hep ilk üçte. 2008’den beri içinde oldukları krizden çıkıyorlar. Şu an hem ev fiyatları yükseliyor hem de ev almak isteyenlerin sayısı atıyor. Biz Madrid’deyiz. Bunun şöyle bir avantajı var: Normalde İspanya’da hep Barcelona’ya mı gidelim Madrid’de mi gidelim olayı var. Şu an herkes İspanya’ya gideceksek Madrid’e gidelim kafasında bazı nedenlerden dolayı. Barcelona’da referandum nedeniyle belirsizlik var. Onun için Madrid yükselişte. İspanya senede yüzde 2,5 büyüyorsa Madrid şu an yüzde 3,5 falan büyüyor. Ekonomik olarak gayet enteresan bir yer."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İspanya'dan sonra hedef  Milano

    İspanya'dan sonra İtalya'nın Milano kenti için de hazırlıkların başladığını söyleyeyen Afra, Milano için CV toplama aşamasında olduklarını aktardı. Gelen CV'lerden biri ile kanımız uyuşursa Mİlano projesinin bir an önce gerçekleştireceklerini ifade eden Afra: 

    "Madrid'deki ekip, şu an 10 kişi ama bunu başlatmak için 14-15 kişilik bir ekibe ihtiyaç var. Sene sonuna kadar onları alıyoruz Madrid’de. İtalya’da teknolojik alt yapıyı beklediğimiz için Şubat-Mart başı açılmış olur. Hedef 3 sene içinde İstanbul dahil on tane Avrupa şehrinde olmak. Teknoloji burada olacak, teknolojiyi buradan yürüteceğiz. Her ülkede değişik teknoloji olmayacak. Ama her ülkeye satış için alım için ekipler olacak."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Markafoni'yi gaza gelip sattım"

    Afra, yeni girişimi Markafoni gibi satma niyetinin olmadığını belirterek, "Markafoni’de gaza geldim. Satmam artık. Çok ciddiyim. Hiçbir zaman hayır dememek lazım ama Markafoni’de kuruluştan iki buçuk sene sonra 200 milyon lira geldi. O zaman Avusturalya’sı vardı, Ukrayna’sı, Polonya’sı falan sadece Türkiye değildi. İki buçuk sene sonra her şey benim düşündüğümden 10 bin kat daha hızlı gelişti. Yani bana sorsaydınız kuruluşta iki buçuk sene sonra nerede olursun, geldiğimiz noktanın beşte biri falan derdim, o da en iyimser tahminimdi. Şimdi 2.5 senede böyle bir şey gelince, ondan evvel benim böyle bir satışım filan da yok, yani 200 milyon inanılmaz bir para gibi geliyor. Ama sonra ben hep kendime, 'keşke satmasaydım, 3 ülke daha yapsaydım, Türkiye’de daha büyüseydik vs... dedim durdum" ifadesini kullandı.

    "Artık daha çok uygulama teklifleri geliyor"

    İnternet alanında toplam 24 tane yatırımı olduğunu ve 'seri girişimci' olarak yatırımlara devam ettiğini anlatan Afra, son dönemde kendisine ne tür yatırım teklifleri geldiğini ise şöyle anlattı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Genelde büyümeyi finanse etmek için geliyorlar, fikrim var diye gelen çok değil. 'Biz bir projeye başladık, sitemiz bu, bir göz atın, ilgi duyarsanız daha fazla bilgi paylaşalım' şeklinde talepler var. Son zamanlarda özellikle app konusunda yatırım talebi var. Sistem ağırlıklı olarak uygulama geliştirme üzerine kayıyor. Eskiden internet sitelerine yatırım için gelenler varken, şimdilerde onların oranı yüzde 5'e kadar düştü."

    Evtiko projesi nasıl çalışıyor?

    Evtiko'nun çalışma sistemine ve hangi tür evlere yatırım yaptıklarına da deibeb Afra şunları söyledi:

    "Şu an İstanbul için söyleyeyim. 1 milyon TL altında ne varsa açığız. Geliyorsunuz sizin bir daireniz var, satmak istiyorsunuz. Bize geliyorsunuz, bir form dolduruyorsunuz. Sonra arkadaşlarımız sizi arıyor. Ben size saatler içerisinde bir teklif veriyorum. Bu arada gelen evlerin yüzde 80’ine teklif vermiyorum çünkü tapuda problemli bir şey çıkıyor, üstüne haciz gelmiş oluyor gibi ama eğer tüm koşullar şartlar uygunsa ben size teklif veriyorum. Teklifi şöyle düşünün eğer evinizin değeri 100 TL ise benim size vereceğim teklif 93 TL. Benim en çok tercih ettiğim depremden sonra yapılmış, deprem mevzuatına uygun, 3+1 ve 2+1 daireler. Evin değerini belirleyen 100 kadar kriter var. Bu 100 kriterin hepsi aynı, eşit şekilde değil."

    "Eve yatırım yaptıktan sonra satışa çıkarıyoruz"

    Evi aldıktan sonra içini boya badana yapıyoruz. Yani mimarın girmediği her şeyi yapıyoruz öyle söyleyeyim. Prizler değişiyor, kapı kırıksa kapı değişiyor, kırık dökük ne varsa onlar değişiyor. Boya badana oluyor. Bunları gayet çabuk yapıyoruz, 4-5 gün içerisinde çünkü sürekli bir şey olduğundan. Ondan sonra evleri satış kanallarından satışa sunuyoruz. Yani sahibinden sunuyoruz, o bölgede emlakçılarla çalışıyorsak onlar üzerinden sunuyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow