hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Bugün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu sonrasında açıklanan karara göre, politika faizi ile faiz koridorunun alt ve üst bantları sabit tutulurken, geç likidite penceresi (GLP) ise yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e yükseltildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, politika faizi yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde sabit tuttu. Merkez, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,25'ten 12,75'e yükseltti. Geç likidite penceresinde son olarak 27 Nisan 2017 tarihinde değişikliğe gidilmişti.


    Dolar ve eurodan sert tepki

    Kararın ardından 3,84 lira seviyelerinde seyreden dolar/TL kuru, hızlı bir şekilde yükselişe geçti ve ilk tepki olarak 3,88 seviyelerine yükseldi. Karar sonrası euro/TL kurunda da benzer bir hareket gözlenirken, kur 4,53 lira seviyelerinden 4,60'ın üzerine fırladı. İlk tepkinin ardından dolar ve euro bir miktar geriledi. 

    Merkez Bankası ekim ayındaki toplantısında ise faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. 

    İşte Merkez'in karar metni

    Merkez Bankası'nın faiz kararını açıkladığı metinde aşağıdaki ifadeler yer aldı: 

    "2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.

    Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

    Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." 

    Piyasalarda faiz artışı bekleniyordu

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde faiz artış beklentisi hakimdi. AA Finans'ın, PPK toplantısına yönelik 20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği piyasa beklenti anketine göre, ekonomistlerin tamamı GLP borç verme faiz oranında artış beklerken, tahminlerin medyanı 100 baz puanlık artışa işaret ediyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomistlerin GLP faiz oranındaki artış beklentileri 75-225 baz puan aralığında yer aldı. Ekonomistlerden sadece biri bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) 50 baz puanlık artış beklerken, diğerleri bu faizlerde değişiklik öngörmüyor. Öte yandan ankete katılan ekonomistlerin yüzde 25'i marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) artış beklediğini bildirdi. Ekonomistlerden biri 25 baz puan, 2'si 50 baz puan ve 2'si de 100 baz puan artış bekliyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow