hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarım Bakanlığı'ndan "Peynir Tebliği" açıklaması

    Tarım Bakanlığından Peynir Tebliği açıklaması
    expand
    KAYNAKCNN TÜRK Haber Merkezi

    8 Şubat'ta yürürlüğe giren Peynir Tebliğnamesi ile ilgili "Açıkta peynir satışı yasak" haberlerinin gündeme gelmesi üzerine Tarım Bakanlığı yazılı açıklama yaptı. Gerekli koşuların sağlanması halinde peynirin pazar dahil her yerde satışa sunulabileceği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanlış yorumların önüne geçmek için yapılan açıklamada, "Tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda peynir her yerde satışa sunulabilecektir" denildi.

    Peynir satışı yapmak isteyen perakendecilerin büyük teneke gibi ambalajdaki peyniri çıkarıp, gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak daha küçük miktarlarda markette veya başka satış yerinde satışa sunabilecekleri de belirtildi.

    Peynirlerin yöresel ve ülkesel adlara uygun piyasaya arz edilebileceği, ancak tüketicilerin yanıltılmaması adına "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi ifadelerle satışa sunulamayacağı vurgulandı.

    TESK: "Bizim insanımız peyniri tatmadan almaz"

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Peynir Tebliğnamesi'nin maliyeti ve dolayısıyla fiyatları yükselteceği endişesinde.
    Pizzaya en çok yakışan peynir bilimsel olarak kanıtlandı
    TESK Başkanı Bendevi Palandöken, tebliğdeki ambalajlama ile ilgili düzenlemelerin esnafa darbe vuracağını öne sürdü.

    2016 yılında yürürlüğe girecek olan 8 Şubat tarihli tebliğnameye tepki gösteren Palandöken, "Bizim insanımız peyniri tatmadan almaz" dedi, peynire ambalaj zorunluluğu getirilmesi durumunda hem esnafın maliyetinin hem de israfın artacağını iddia etti.

    TESK Başkanı, "Vatandaşımız bazen az miktarda peynir almayı tercih etmektedir. 'İlla çok alacaksın' diye dayatılırsa evine peynir götüremez duruma gelir. İhtiyaç fazlası alınan peynirin ziyan olma riski de artar" dedi.

    "Peynir ürünlerinin üretimden satışına kadar standart getirilmesini önemsiyorum" diyen Palandöken, "Ama geleneksel satış yapan yerlerde hijyen standartlarına uygun olması şartıyla satışı yapılabilmeli" talebini dile getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow