hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve başladı

    TCMB Başkanı Murat Çetinkaya göreve başladı
    expand
    KAYNAKAA

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı bugün sona eren Erdem Başçı, görevini Murat Çetinkaya'ya devretti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görev devir-teslimi dolayısıyla Banka İdare Merkezi Konferans Salonu'nda toplantı düzenlendi.

    Başçı'nın başkanlık görevini Çetinkaya'ya devrettiği toplantıdan sadece görüntü ve fotoğraf alınmasına izin verildi.

    Çetinkaya, toplantıda, Başçı'nın 5 yıllık görev süresinin son gününün de yoğun bir çalışma temposuyla geçtiğini belirterek, "Ben bugünkü mesaimizin bile tek başına Merkez Bankasının kurumsal kültürünü, iş yapma tarzını, süreklilik anlayışını gösterdiğini düşünüyorum." diye konuştu.

    Kurumsallaşma ve sürekliliğin önümüzdeki dönem için herkes açısından güven verici bir unsur olduğunu vurgulayan Çetinkaya, kendisi açısından ise devraldığı sorumluluğun boyutunu gösterdiğini söyledi.

    Çetinkaya, Başçı'nın 5 yıllık görev süresinin 4 yılında birlikte çalıştıklarını belirterek, bunun kendisi açısından çok değerli bir deneyim olduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortak aklın önemine vurgu yapan Çetinkaya, "Bankamız karar alma süreçlerinde farklı düşüncelerin ve politika önerilerinin ortak bir amaç etrafında koordine edilmesi, bundan sonraki dönemin de temel yapı taşlarından biri olacaktır." dedi.

    Merkez bankalarının varoluş sebebinin ekonomik istikrarı desteklemek olduğunu anımsatan Çetinkaya, bu yolda en etkili aracın "itibar" olduğunu belirtti.

    "Paydaşlarla iletişim daha da güçlendirilecek"

    İtibarın en önemli bileşenlerinin ise "teknik kapasite" ve "kaliteli iletişim" olduğuna işaret eden Çetinkaya, küresel , yerel dinamiklerin yetkin bir şekilde analiz edilmesi, politika tercihlerinin aynı yetkinlikte oluşturulması ve tüm bunların paydaşlarla iletişiminin yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

    Bu çerçevede TCMB olarak önümüzdeki dönemde paydaşlarla iletişimin daha da güçlendirilmesi yönünde adımlar atılmasının önemli faydalar sağlayacağı kanaatinde olduğunu belirten Çetinkaya, bankanın politikalarının her zaman çalıştıkları gibi anlaşılır olması ve kullandıkları politika araçlarının etkinliğini daha da artırabilmenin öncelikler arasında yer alacağını söyledi.

    "Enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulması amaçlanacak"

    Önümüzdeki dönemde de şeffaf ve öngörülebilir politikalarla fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması hedefine ulaşma azminde olacaklarını bildiren Çetinkaya, şöyle devam etti: "Makro ekonomik dengeleri ve para politikası ile etkileşimlerini de gözeten bütüncül bir yaklaşımla hareket edeceğiz. Enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulmasını amaçlarken, finansal istikrarı gözetmeye de devam edeceğiz. Tüm bu hedeflere ulaşmak için ortak çabanın gerekliliğine inanarak, ilgili kurumlarla işbirliği konusunda önümüzdeki dönemde de başarılı örnekler sergileyeceğimize inanıyorum. Bu politikalar ekonomik istikrarı pekiştirme ve ödünleşimleri azaltma konusunda elimizi güçlendiren ana faktörler olacaktır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB'nin önümdeki dönemde de hem günün şartlarını hem de geleceğe dair beklentileri dikkate alarak politikalarını dinamik bir şekilde belirlemeye devam edeceğine dikkati çeken Çetinkaya, bu doğrultuda sürekli gelişim ve kendini yenileme çabası içinde olacağını söyledi.

    Çetinkaya, Merkez Bankasının sahip olduğu kurumsal kimliğin daha da güçlendirilmesi, teknik yetkinliğinin ve iletişim kapasitesinin artırılmasının öncelikli hedeflerden olduğunu vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow