hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketicinin güveni 1.5 yılın en yüksek seviyesinde

    Tüketicinin güveni 1.5 yılın en yüksek seviyesinde
    expand

    Tüketici Güven Endeksi, 1 Kasım seçimlerinin ardından politik belirsizliğin azalmasıyla Kasım'da 1.5 yılın en yüksek seviyesinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endeks, Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 22.9 artışla Nisan 2014'ten bu yana en yüksek olan 77.15 değerini aldı.

    Merkez Bankası ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeks Eylül ayında 58.5 ile son 6.5 yılın en düşük değerini almış, Ekim ayında ise 62.8'e yükselmişti.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Tüketici güven endeksi önceki 63 civarındaki değerinden 77'ye hızla yükselmiş durumda. Temel sebebi genel ekonomik gidişata dair olumlu beklentiler. Seçim sonrasında politik belirsizliğin kısmen ortadan kalkmış olması da rol oynuyor. Endeks son 1.5 yıldır düşmekteydi, çok hızlı bir toparlanma görüyoruz" dedi.
    "Ev almak için elinizi çabuk tutun"
    TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse uyarlanmış haliyle veri Eylül ayında Ocak 2009'da görülen 58.3 seviyesinden bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.



    Verinin alt kalemlerine bakıldığında hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 10.5, genel ekonomik durum beklentisi yüzde 30.9, işsiz sayısı beklentisi yüzde 31, tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 17.3 arttı.

    Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow