hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizmde art arda 4'üncü kayıp ay!..

    Turizmde art arda 4üncü kayıp ay..
    expand

    Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektöründe yılın ilk sekiz ayında yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin yarattığı jeopolitik gelişmeler ile yüzde 0.89 azalarak 25.51 milyona geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Ağustos ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.88 düşüşle 5.13 milyon kişi oldu.

    Sektör temsilcileri Avrupalı turistlerin IŞİD kaynaklı güvenlik endişeleri, Rusya'dan gelen ziyaretçilerin ise ülke ekonomisindeki sıkıntılar nedeniyle azaldığına dikkat çekiyor.

    Arka arkaya düşüş!

    Yabancı ziyaretçi sayısı Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerinde görülen arka arkaya düşüşün ardından sahil turizminin en yoğun dönemlerinden biri olan Temmuz ayında yüzde 5 artmış ancak bu artış geçen yılın oldukça altında kalmıştı.
    11 milyon aracı geri çağıracak
    Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin dağılımına bakıldığında ise turizmde en büyük paya sahip olan Avrupa ülkeleri ile Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısında sert düşüşler Ağustos'ta da devam etti.

    Buna göre en çok ziyaretçi gelen ikinci ülke olan Rusya'dan gelen kişi sayısı ilk sekiz ayda yüzde 20.72 azalırken, İtalya'dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 23.9, Fransa'dan gelen yüzde 17.39, Japonya'dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüze 33.59 azaldı.

    Analistler yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin kişi başına milli geliri yüksek ülkelerde gerçekleştiğine ve bu ülke turistlerinin güvenlik sorunlarına daha hassas olduğuna dikkat çekerek, turist sayısındaki düşüşün turizm gelirlerine de negatif yansıdığını belirtiyor.

    Turizm gelirlerindeki azalma, bu kalemin Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri olması nedeniyle açığın daralmasını geciktiren unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.

    Sektör temsilcileri turist sayısı ve turizm gelirlerindeki düşüşün yılın kalanında da devam etmesini bekliyor.

    Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm gelirleri ikinci çeyrekte IŞİD ve Rusya-Ukrayna sorunları başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8 azalarak 7.73 milyar dolara geriledi.

    Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow