hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye dışa bağımlı hale gelecek"

    Türkiye dışa bağımlı hale gelecek
    expand
    KAYNAKAA

    Gümrük vergisiz hububat ve kırmızı et ithalatına izin verilmesini eleştiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Demirtaş, "Sıfır gümrüklü ithalat, hastalığı yok etmek yerine ağrıları uyuşturmak gibi bir görev görecek ve sonunda ülkemiz bu ürünlerde tamamen dışa bağımlı hale gelecektir." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Bakanlar Kurulunun bazı hububat ürünleri, canlı hayvan ile kırmızı et ithalatına ilişin kararlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş, yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulu kararı ile Et ve Süt Kurumuna canlı koyun ve keçi, taze veya soğutulmuş et ile karkas et ithalatı, Toprak Mahsulleri Ofisine de buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatı için yetki verildiğini hatırlattı.

    Tarım bakanına ithalat raporu sunulacak

    Bu kararların buğday hasadının başladığı ve Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketiminin artacağı bir döneme gelmesinin ilginç olduğunu kaydeden Demirtaş, "Anlaşılan odur ki hem yeni buğday hasadı döneminde hem de Kurban Bayramı öncesinde artacağı öngörülen fiyatlar bu yöntemle dizginlenmek istenmektedir. Nitekim buğday hasadının başladığı günlerde 1 lira civarında olan buğdayın kilogram fiyatı, kararın açıklanmasının ardından 85 kuruşa kadar düşmüştür. Kurbanlık et fiyatlarında da bir düşme olacağı kesindir. Bu kararlar geçici olarak fiyatları baskı altında tutabilir ancak bundan en büyük zararı iddia edildiği gibi spekülasyon yapanlar değil, üretici görecektir." ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de et ve hububat fiyatlarının artışını dizginlemek için bu artışın nedenlerinin doğru saptanması gerektiğine işaret eden Demirtaş, hububat ve kırmızı et üretiminin gerilemesinde girdi fiyatlarının aşırı artışı ve destekleme yetersizliğinin etkili olduğunu belirtti. Demirtaş, "Bu durum değişmediği sürece sıfır gümrüklü ithalat, hastalığı yok etmek yerine ağrıları uyuşturmak gibi bir görev görecek ve sonunda tedavi edilemeyen hastalık nedeniyle ülkemiz bu ürünlerde tamamen dışa bağımlı hale gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow