hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye Kamu-Sen memura yüzde 22 zam istiyor

    Türkiye Kamu-Sen memura yüzde 22 zam istiyor
    expand

    Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2016-2017 dönemini kapsayan toplu sözleşmeyle ilgili, 2016'nın tamamı için yüzde 22 artış ve taban aylığa seyyanen 100 lira net zam talep ettiklerini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koncuk, Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla memurların 2016-2017 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki taleplerini açıkladı.

    Bir önceki toplu sözleşme görüşmelerinde, yetkili konfederasyonun memurları masada "yüz üstü bıraktığını" savunan Koncuk, yasaya göre 30 gün sürmesi gereken toplu sözleşme sürecinin 7 gün içindeki 2 toplantıyla "aceleci bir şekilde" sonuçlandığını söyledi.

    Geçen yıl maaşlara yansıyan 123 liralık net artışın, "çalışanlara tarihi başarı olarak yutturulmaya çalışıldığını" öne süren Koncuk, şunları kaydetti:

    ABD'nin en etkin 30 Türk kadını

    "Halbuki 123 liralık zam, aslında toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3+3 maaş zammının bile altında bir artışa denk gelmiştir. 123 liranın en düşük memur maaşına oransal yansıması yüzde 6,6 ortalama memur maaşına yansıması ise yalnızca yüzde 5,2 olmuştur.

    2014 yılı enflasyonu yüzde 8,2 olarak açıklanınca, toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen maaş artışı, gerçekleşen enflasyonun ortalama 3 puan altında kalmış, başka bir deyimle memur maaşları ortalama aylık yüzde 3 oranında erimiştir. Bu erimenin parasal karşılığı ortalama aylık yaklaşık 76 liraya, 2014 yılının tamamı için ise 912 liraya denk gelmektedir."

    Koncuk, geçmiş döneme ilişkin hesap kapanmadan yeni dönemin hesabına bakılmamasından yana olduklarını söyledi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı, "Konfederasyonumuzun Ar-Ge Merkezince yapılan çalışmada, 2014 ve 2015 yıllarında toplu sözleşme faciası sebebiyle ortaya çıkan zararın toplamda 2 bin lira olduğu hesaplanmıştır. Biz de 2014 ve 2015 yıllarındaki kayıplarımıza mahsuben, 2016 yılı içinde 4 eşit taksitte ödenmek üzere bir defaya mahsus toplam 2 bin lira telafi ödemesi istiyoruz" dedi.

    "En düşük memur maaşı için 538 lira 43 kuruş zam istiyoruz"

    Yeni dönemi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki mali taleplerine, geçmiş yıllardaki kayıplarını da eklediklerini vurgulayan Koncuk, şunları kaydetti:

    "2016-2017 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 2016 yılının tamamı için 2014-2015 yıllarındaki zararların telafisi de dahil yüzde 22 artış ve taban aylığa seyyanen 100 lira net zam, 2017 yılının tamamında ise yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 lira net zam talep ediyoruz.

    Bunların yanında, yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine ve emeklilere yaklaşık bin 600 lira tutarında 'bayram İkramiyesi' verilmesini, memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye, ek ders, fazla mesai, ikramiye gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dahil edilerek, emekli olacak memurların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz.

    Bu talepler ışığında, Türkiye Kamu-Sen'in 2016 yılı için kamu görevlilerine uygulanacak zam ve tazminatlar konusundaki mali talebi; telafi zammı, refah ücreti ve büyüme payı dahil olmak üzere en düşük dereceli memur maaşı için 538 lira 43 kuruş, ortalama memur maaşı için 680 lira 77 kuruş'tur.

    Talebimiz 2017 yılında ise en düşük dereceli memura 658 lira 4 kuruş, ortalama memur maaşına ise 813 lira 48 kuruş zam içermektedir."

    "Memuru satanların ipliğini pazara çıkarmak asli görevimiz"

    Koncuk, taleplerinin karşılanmasının önündeki engelin "siyasetçilerin ekonomik tercihi ve yetkilendirilmiş sendikaların masa başında siyasiler karşısında teslim bayrağını çekmesi" olacağını belirterek, şöyle konuştu:

    "Kamu görevlilerini mutlu etmek, gösterilecek iradeye bağlıdır. Ekonomik tercihler, vatandaşlarımızı mutlu etme ve geliri adil paylaşma yönünde kullanılırsa kamu görevlilerinin yüzü bir nebze olsun gülecek ve zedelenmiş olan itibarı iade edilecektir.

    Biz Türkiye Kamu-Sen olarak kanunların bizlere tanıdığı yetkiler ölçüsünde, kamu görevlilerinin masa başı oyunlarla haklarının gasp edilmesinin önüne geçmek için elimizden geleni yapmaktan geri durmayacağız.

    Memurları masada satmaya kalkan olursa, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da onların ipliğini pazara çıkarmak bizim asli görevimizdir. Tüm kamu çalışanlarının beklentilerine cevap vermesi umuduyla, toplu pazarlık sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow