hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üçüncü havalimanında mermer tartışmalarına son nokta

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Üçüncü havalimanında "mermer" tartışmalarına son noktayı İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su koydu. Yusuf Akçayoğlu, kullanılan kaynağın %80'inin yerli olduğunu söylerken, "Yerli mermer için projeyi dahi değiştirdik" dedi. Akçayoğlu, ithal granitin sadece terminal binasının giriş katında kullanıldığını da ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üçüncü havalimanında "Yerli mermer kullanılmıyor, mermer ithal edilecek" iddialarına yanıt geldi.

    İGA Havalimanları CEO'su Yusuf Akçayoğlu, halihazırda yapımı devam eden projede kullanılan mermerin yurtdışından ithal edildiği iddialarının asılsız olduğunu söyledi, öyle ki yerli mermer için projeyi değiştirdiklerini belirtti.

    Akçayoğlu "Havalimanları inşaatlarında uluslararası havacılık kuralları uygulanır. Örneğin mermer, sertlik dayanımı açısından yoğun yolcu trafiğine uygun bir malzeme değil. Yerli mermer kullanmak için projeyi değiştirdik. Bu amaçla yolcu terminali binasında değil, diğer ek hizmet binalarında kullanıyoruz" dedi.

    Türk taşında radyasyonun yüksek olduğu iddialarına cevap veren Akçayoğlu, kendilerine önerilen bazı ocaklarda İTÜ tafından yapılan testlerin sonucunda yüksek oranda radyasyona rastlandığını ancak yerli üretimi desteklemek için tasarımlarını değiştirerek yer kaplamalarında doğal granit kullanımını minimuma indirdiklerini, sadece yolcu gidiş katında kullanmaya karar verdiklerini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akçayoğlu havaalanında granit kaplanacak alanın toplam 450 bin metre kare olduğunu belirterek "Uygun yerli taşı bulabilmek için Maden İhracatçılar Birliği'nin bize önerdiği ocaklardan numuneler alarak testler yaptırdık. Bu ocakların üretim kapasitelerini değerlendirdik. Ancak bu ocaklarda istediğimiz miktarın, istediğimiz sürede, üretilemeyeceğini tespit ettik. Van'da bulunan ocaklardan aradığımız özelliklere karşılık verebilen ve radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun 15 bin metrekare granit satın aldık" diye konuştu.

    Yerli kaynak oranı yüzde 80

    İGA, yalnızca terminal binasının giriş katında bulunan 85 bin metrekarelik alan için Brezilya'dan ithal granit kullandığını duyurdu. Metrekaresine 50 dolar fiyatla anlaşılan granitin toplam maliyeti 4 milyon 250 bin dolar oldu.

    İnşaatın %38'i tamamlanırken kullanılan yerli kaynak oranı yüzde 80'e ulaştı.

    İlk etabı 6 milyar euro'ya mal olacak projede inşaat giderlerinin önemli bölümü Türkiye'de kalacak.

    İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu "Bine yakın Türk şirketiyle çalışıyoruz. Bunların 400'e yakını direkt yerli imalatçılardan oluşuyor. Burası cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri. Aynı zamanda da yerli üreticilerle ve küresel şirketlerin iş birliği yaptığı, ülkemize bu açıdan da katma değer sağlıyor" sözlerini de ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow