hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlar Merkez Bankası'nın son hamlesini değerlendirdi

    Uzmanlar Merkez Bankasının son hamlesini değerlendirdi
    expand

    Analistler, Merkez Bankası'nın bugün gerçekleştirdiği hamlesinin olumlu olduğunu, ancak piyasaları yatıştırmak için yeterli olmadığını düşünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerinin yarından geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürüldüğü bildirildi. Duyuruda, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitlerin bugünden geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlendiği kaydedildi.

    Merkez Bankası'nın bu hamlesini örtülü faiz artışı olarak değerlendiren analistler, TL için adımın olumlu ama yetersiz olduğu görüşünde.

    "Zor olan basit oynamaktır"

    Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale, Merkez Bankası likidite hamlesi değerlendirdi. Özlale'nin değerlendirmesi şöyle: 

    "Para politikası basittir, zor olan basit oynamaktırFutbolun duayeni merhum Johan Cruyff “Futbol basittir, zor olan onu basit oynamaktır” demişti. Son dönemlerde Merkez Bankası’nın (TCMB) hamlelerine bakınca ister istemez bu sözü hatırlıyorum. Hatırlarsanız geçen senenin sonu bu senenin başında da TCMB faiz dışı bir dizi önlem almaya çalışmış, etkili olmayınca da geç likidite penceresini keşfetmişti. “Faizlere dokunmadan  faizi artır politikasının sonuna gelindi”Bugün itibarıyla TCMB artık bütün likidite işlemlerini geç pencereden yapmaya başladı. Yani “faizi arttırmadan faizi arttır” politikasının da sonuna gelindi. Son bir sene bize çok açık bir şekilde gösterdi ki TCMB’nin döviz piyasalarında –döviz likiditesini iyileştirme, vade riskini azaltma gibi- aldığı önlemler olumlu olsa da bu döviz kurunu tek başına düşürmeye yetmiyor. Bozulan enflasyon dinamikleri, yükselen ülke risk primi, kısa vadede sıkışan özel sektör borcu gibi çok temel problemler var. Bütün bunları görmezden gelip dolambaçlı yollara sapmanın yatırımcılar nezdinde çok fazla bir değeri yok. Korkum o ki bu sorunları günlük tedbirlerle örtmeye çalışmanın önümüzdeki dönemdeki faiz maliyeti daha da yüksek olacak."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "TCMB'nin adımı olumlu ancak yeterli değil"

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) adımının olumlu olduğunu ancak yeterli görünmediğini ifade eden QNB Finans Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı, TCMB'nin örtülü olarak faiz artırımı yaptığına değinerek, "Ağırlıklı ortalama fonlama faizi yüzde 12 düzeyinden yüzde 12.25'e çıkacak. Ancak dolar kurunun önceki zirve olan 3,94 seviyesi üzerinde kalması TCMB tarafından atılan piyasalara sinyal niteliğinde adımların etkisinin sınırlı kaldığını gösteriyor." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pazı, "TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı, Rezerv Opsiyon Mekanizması ve Zorunlu Karşılıklar'a ilişkin adımlar olumlu ancak yeterli değil piyasa reaksiyonuna bakıldığında." diye konuştu. Serdar Pazı, jeopolitik risklerde değişiklik yaşanmadığı takdirde dolar kurunda anlamlı geri çekilme zor göründüğünün altını çizdi.

    "TCMB adımı yatıştırıcı ancak oynaklık devam edecek"

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün aldığı kararın yatıştırıcı olduğunu ancak devam eden risk unsurları karşısında, kurdaki oynaklığın devam edeceğini vurgulayan Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "Diğer taraftan, devam eden küresel likidite desteği karşısında, içsel baskı unsurlarında rahatlama olması durumunda, orta vadede kurdaki olası toparlanmanın belirgin olmasını bekleriz" dedi.

    Tokalı, yaptığı açıklamada, TCMB'nin kurda artan baskı karşısında, beklenen adım olarak, günlük fonlamanın hepsini GLP’ye kaydırmış olduğunu vurguladı ve "Böylece, ortalama fonlama maliyetinde 25 baz puanlık artış olacağını görüyoruz. İlk etki olarak, yatıştırıcı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, devam eden risk unsurları karşısında, kurdaki oynaklığın devam edeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tokalı, diğer taraftan, devam eden küresel likidite desteği karşısında, içsel baskı unsurlarında rahatlama olması durumunda, orta vadede kurdaki olası toparlanmanın belirgin olmasını bekleyeceklerini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow