hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurt içi piyasalar cari açık verisine odaklandı

    Yurt içi piyasalar cari açık verisine odaklandı
    expand
    KAYNAKAA

    Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif bir seyirle başlarken, yurt içinde bugün açıklanacak mart ayı cari işlemler açığı verisi takip edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ile İran arasında artan gerilim, geçen hafta içinde piyasaların en önemli gündem maddesi oldu. Taraflardan gelen açıklamaların şimdilik tansiyonu düşürmesi piyasaların pozitif bir seyir izlemesini sağladı. 11 Mayıs Cuma günü, veri gündeminin de zayıf olmasının etkisiyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığı görülürken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,95-2,98 bandında dengelendi. Yeni haftanın açılışında Asya piyasaları ile Avrupa ve ABD borsa endekslerinin vadeli işlem kontratlarında pozitif bir seyir izlenirken, dolar endeksi 92,5 seviyesinde bulunuyor.

    ABD’de, geçen haftanın son işlem gününde Dow Jones endeksi yüzde 0,37 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,17 değer kazanırken, Nasdaq endeksi yüzde 0,03 düşüş kaydetti. Analistler, bu hafta boyunca ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini belirterek, 16 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak sanayi üretimi verisinin de yatırımcıların odağında olacağını kaydetti.

    Avrupa tarafında, İtalya'da hükümet kurma çalışmalarında sağlanan ilerleme konuyla ilgili riskleri azaltırken, bu hafta büyüme başta olmak üzere açıklanacak verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Cuma günü İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,52 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31 değer kazandı. Almanya'da DAX endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise günü sınırlı düşüşlerle tamamladı. Yarın Almanya ve Avro Bölgesi birinci çeyrek büyüme verileri takip edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün Japonya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin beklentiler dahilinde yıllık yüzde 2 artmasının ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 değer kazandı.

    Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 103.000 puan sınırına kadar çıkan BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artıran satışlarla düşüşe geçerek günü önceki kapanışa göre yüzde 0,52 azalışla 101.852 puandan tamamladı. Analistler, yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının pay piyasalarında satış baskısına neden olduğunu belirterek, bu hafta, bugün saat 10.00'da açıklanacak cari işlemler açığı ve çarşamba günkü sanayi üretimi verisinin takip edileceğini bildirdi. Geçen haftayı 4,3137’den tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,35 artışla 4,3280’den işlem görüyor.

    Fed üyelerinin konuşmaları ile ABD Başkanı Donald Trump'ın özellikle İran konusunda atacağı adımların da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 103.000 seviyesinin direnç, 98.500 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistlerin mart ayı cari işlemler açığı beklentisinin ortalaması 4,2 milyar dolar olarak hesaplandı. Ekonomistlerin 2018 sonuna ilişkin cari işlemler açığı beklentisinin ortalaması ise 51,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Cari işlemler açığı, şubatta 4 milyar 152 milyon dolar, 12 aylık cari işlemler açığı da 53 milyar 346 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow