hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üst düzey yöneticilerin korkulu rüyası: Uber Sendromu

    Üst düzey yöneticilerin korkulu rüyası: Uber Sendromu
    expand
    KAYNAKAA

    Üst düzey yöneticilerin dünyada en çok korktuğu durum ne? 70 ülkede 5 bin 247 üst düzey yöneticiyle yapılan araştırma bu sorunun yanıtını ortaya koydu: "Uber Sendromu". Yani üst düzey yöneticilerin en çok korktuğu şey, tamamen farklı bir iş modeli ile piyasaya giren bir rakibin sektördeki diğer firmaları yerle bir etmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IBM 2015 C-Seviye Yönetici Raporu'na göre tüm dünyadaki üst düzey yöneticilerin korkulu rüyası "Uber Sendromu". IBM 2015 C-Seviye Yönetici Raporu, IBM Türk Ülke Lideri Mehmet Dilek tarafından düzenlenen toplantı ile açıklandı.

    Mark Zuckerberg Twitter CEO'su olsaydı ne olurdu?

    Söz konusu rapor Amerika'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Asya'ya kadar 70 ülkeden 5 bin 247 üst düzey yöneticinin katılımı ile hazırlandı. Türkiye'den de 165 yöneticinin katıldığı araştırma, liderlerin geleceğe nasıl baktığını, trendleri nasıl belirlediklerini ve şirketlerini "yıkım (disruption) çağında" nasıl konumladıklarını inceliyor.

    Rapor, tüm dünyada üst düzey yöneticilerin korkulu rüyasının, tamamen farklı bir iş modeli ile piyasaya giren bir rakibin sektördeki diğer firmaları yerle bir etmesi olarak tanımlanan "Uber Sendromu" olduğunu ortaya koydu.

    CEO'lara göre 2016'da ekonomiyi ne etkiler?

    Raporda, üst düzey yöneticilerin endüstri dışından gelecek rakipler konusunda oldukça endişeli olduğu belirtilirken, tüm dünyada araştırmaya katılan üst düzey yöneticilerin yüzde 54'ünün, Türkiye'den katılan yöneticilerin ise yüzde 49'unun rekabetin dışarıdan geleceğini düşündüğü kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CEO'lar ve otomobilleri

    Öneriler

    IBM 2015 C-Seviye Yönetici Raporu'nda yöneticiler için önerilere de yer verildi. İşte o öneriler:

    - Şirketler dijital istilaya hazır olmaları için en önemli kararlar müşterilere en yakın kişiler tarafından alınmalı.

    - Şirketler yeni iş ortaklıkları kurmak için planlarını yoğunlaştırmalı

    - Alibaba, eBay, Spotify ve WhatsApp gibi şirketlerin ortak özellikleri diğer şirketlerin müşterilerine ulaştıkları sanal bir network'te kilit nokta haline gelmeleri. Bu nedenle farklı satıcı ve alıcıların buluştuğu, bilgi alışverişinde bulunulan, öngörülerin paylaşıldığı online bir forum alanı oluşturmak doğru bir strateji.

    - Şirketler panoramik bir bakış açısı oluşturmalı. Her ne kadar hiçbir teknolojinin gelecekte neler yaşanacağını birebir bilmesi mümkün olmasa da öngörü ve kognitif analitik kullanarak gerçek zamanlı veriler ile tahmin yeteneklerini artırmak şirketlere artı değer katar.

    - Şirketler kendi uzman öngörü ekiplerini kurmalı. Olasılığa dayalı muhakeme tekniklerini kullanma alanında eğitimli kişiler daha doğru tahminler yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk CEO'lar hangi üniversitede okudu

    "Artık finans her şeyin merkezi haline geldi, para yoksa hiçbir şey yok"

    Raporun sunumundan sonra söz alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Eski Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vedat Akgiray ise artık finansın her şeyin merkezi haline geldiğini, para yoksa hiç bir şeyin de olmadığını söyledi. Bununla birlikte finansçıların "Ben sadece rakamlara bakarım, başka şeyler beni ilgilendirmez" lüksünü de kaybettiğine değinen Akgiray, dünyada her şeyin birbirine bulaşır hale geldiğini; böylece Türkiye'de bir proje geliştirip Kore'de, Afrika'da para kazanmanın mümkün olduğunu kaydetti.

    Akgiray, bugün borçlanma miktarının çok fazla olduğuna, bu nedenle bir sonraki tahribatın daha büyük olacağına dikkati çekerek, "Her 100 girişimden 90'ı başarısız oluyor. Başarısız olmasının temel nedeni de borçlu olması. Çünkü borçlanmak artık çok kolay" ifadelerini kullandı.

    Daha sonra gerçekleşen "Sınırların Ötesinde" başlıklı panelde ise TAV Finans Direktörü (CFO) Burcu Geriş, Coca-Cola İçecek CFO'su Orhun Köstem ve Yıldız Holding CFO'su Mustafa Tercan konuştu. Geriş, panelde yaptığı konuşmada, yaptıkları bir araştırmaya göre mutlu bir yolcunun havalimanındaki duty free'lerde 10,6 avro daha fazla harcadığını söyledi. Yolcuların burada fazla geçirdiği her 1 dakikalık sürede 8 cent daha fazla harcadığını da aktaran Geriş, ancak 60 dakikadan fazla kalan yolcunun hiç harcama yapmadığını dile getirdi. Mustafa Tercan ise vaktinin sahada müşteriyi anlamakla, geleceğin müşterisi kim olacak onu anlamakla geçtiğini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow