hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vergi affı 2020 ne zaman? Son dakika vergi yapılandırma çıktı mı?

    Vergi affı 2020 ne zaman Son dakika vergi yapılandırma çıktı mı
    expand

    500 milyar liralık vergi yapılandırma ile ilgili son dakika gelişmeleri peş peşe yaşandı. 2020 vergi affı ile birlikte faiz borçlarının büyük bir kısmı silinecek sadece ana para ve düşük faiz ödenecek, ek olarak taksitlendirme de yapılabilecek. Peki, vergi affı çıktı mı, kimleri kapsayacak ve vergi yapılandırma ne zaman yapılabilecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vergi borcu olanların merakla beklediği yapılandırma ile ilgili oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Vergi borcu ödemek isteyenler için gecikme faizlerinin büyük bir kısmı silinecek, düşük faiz ve taksitlendirme yöntemi uygulanacak. Ancak belirtilen süreler içerisinde başvurunun yapılması gerekecek.

    VERGİ AFFI ÇIKTI MI?

    Toplam 500 milyar liraya ulaşan yeniden yapılandırma düzenlemesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre yeniden yapılandırılacak borçlarda milat 31 Ağustos 2020 olacak. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, tüm idari para cezaları ve KYK borçları da yapılandırma kapsamında olacak.

    VERGİ AFFI KİMLERİ KAPSIYOR?

    Verilen önergelerle yapılan düzenlemelere göre, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçiş cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre takip edilen diğer alacaklar da yapılandırılacak. Sigara cezaları ise yapılandırmanın dışında olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    VERGİ YAPILANDIRMA NE ZAMAN VE NASIL OLACAK?

    Yapılandırma hakkı için yıl sonuna kadar müracaat edilecek, bu nedenle başvuruların da kısa süre içerisinde başlaması bekleniyor. Borcun gecikme faizi ve gecikme zammı hesaplanırken, aylık yüzde 0.35 olarak belirlenen yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınacak. Borçlar ilk taksitte ödenirse, gecikme zammının yüzde 90’ı silinecek. Taksitler 2 ayda bir ödenecek ve 36 aya kadar taksitlendirilebilecek. İlk taksit ödemeleri 2021 Ocak ayında başlayacak. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay da komisyona bilgi verirken, kendi alanlarında 289 milyar liralık bir alacağın yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili verileri de paylaşan Dilbay, “Burada da 3.1 milyon kişi bulunuyor, tutar ise 5.3 milyar TL” dedi.

    165 MİLYAR LİRALIK SGK ALACAĞINI DA KAPSIYOR

    Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili İsmail Yılmaz da komisyona bilgi verdi. SGK’nın 165 milyar liralık alacağının kapsama gireceğini belirten Yılmaz, “Genel sağlık sigortalıları da bu süre içinde gelir testine giderse herhangi bir prim borcu ödemeyecekler” diye konuştu. SGK borçları için ödemeler şubat ayında yapılacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow