hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yabancı turist sayısındaki düşüş endişe verici"

    Yabancı turist sayısındaki düşüş endişe verici
    expand

    Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir, geçen yıla göre ülkeyi ziyaret eden yabancı sayısında yüzde 2,25’lik düşüş olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin, ekonomide olduğu gibi turizmde de orta gelir tuzağından çıkamadığına dikkat çeken Demir, sektörün ciddi problemler yaşadığını ifade etti.

    Demir yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en çok turist çeken altıncı ülke olduğunu vurgulayarak, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından bu yıl açıklanan ve ülkelerin turizm performanslarını ortaya koyan 2015 Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi’ne Türkiye’nin ancak 44. sırada yer bulduğunu aktardı.

    WEF'in 141 ülke arasında hazırladığı 2015 yılı endeksine göre Türkiye’nin turizm gelirlerinde 12. sırayı aldığını anlatan Demir, “Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi’nde güvenlik ve emniyet, sağlık ve hijyen, bilgi ve iletişim teknolojilerine hazır olma, çevresel sürdürülebilirlik, havayolu ulaşımı altyapısı, yer ve liman altyapısı, doğal kaynaklar gibi kriterler yer almakta ancak Türkiye’nin 141 ülke sıralamasındaki yeri ne yazık ki 44 oldu. Ülkeye gelen turist sayısı ve turizm gelirlerimize göre 44. sırada yer almak, sektörün ciddi bir şekilde yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taner Yıldız: "1 Kasım'da aynı sonuç çıkarsa..."

     “Yabancı turist sayısında yüzde 2.25’lik azalma var”

    Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2014 yılına oranla 2015 yılında ülkeyi ziyaret eden yabancı sayısında yüzde 2.25’lik bir azalmanın olduğuna da dikkat çeken Demir “Türkiye’nin turizmde rekabet gücü faktörleri, ilk beş sırada yer alan İspanya, Fransa, ABD gibi ülkelerin skorlarından oldukça düşük. Çevresel sürdürülebilirlikle doğal kaynakları koruma, güvenlik ve emniyet gibi konularda en düşük skorlara sahip Türkiye’de yüzey ulaşımının önemli ölçüde karayoluna dayalı olması, demiryollarının uzun yıllar ihmal edilmiş olması, liman hizmetlerinin de son derece sınırlı bölgelerde verilebiliyor olması, ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistler için önemli bir negatif izlenim oluşturmakta. Ülkemizde son yıllarda değişik amaçlarla yeşil alanların yok edilmesi ve vatandaşlarda da çevre koruma bilincinin yeteri kadar gelişmemiş olması ise doğal kaynakların korunmasında düşük skora sahip olmamıza yol açmakta. Diğer taraftan ülkemizde son derece önemli bir turizm destinasyonu olan Efes antik kenti bile 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiştir. Türkiye’nin bu alandaki kültür mirası 15 adettir ancak rakiplerimizde bu rakamlar çok daha yüksek. Örneğin Fransa’da 32, Almanya’da 33, İspanya’da 43, İtalya’da 41" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow